Мъжът се оплаква от токсикоза и тича към тоалетната винаги, когато усети остра миризма; капризничи и твърди, че е уморен от всичко, че е отпаднал, качва килограми, изпитва родилни мъки… Преструва ли се? Най-вероятно не - подобни случаи не са рядкост, но защо мъжете изведнъж започват да изпитват всички „прелести“ на бременността? Защото това не е нищо друго, а симпатична бременност, наричана още синдром на Кувад.

1. Името на този синдром идва от древен ритуал

Синдромът на Кувад е кръстен на древния ритуален обред - имитация на раждане от съпруга на бременната, която ражда. Веднага след раждането жената отива да си върши някаква домашна работа, а мъжът ѝ ляга в леглото ѝ, преструва се, че има болки, след което приема поздравления и храни бебето. Междувременно съпругата му се грижи за него и му дава деликатеси, каквито се полагат за току-що родилите жени.

Ритуалът се е практикувал в различни краища на света и изследователи смятат, че Кувад е бил необходим на определен етап от развитието на обществото. Учените не се напълно наясно защо е необходим този обред: някои смятат, че хората се опитват да заблудят злите духове, които искат да отнемат бебето от майката, други - че по този начин бащата потвърждава правата си върху детето.

2. Симпатичната бременност е придружена от психологически и физически симптоми

Надеждното идентифициране на симпатична бременност може да бъде трудно поради факта, че има много симптоми, а някои от тях се откриват не само при бременни жени, но и например при хора с депресия. Най-често имитация на бременност се проявява от храносмилателния тракт: човек може да започне да изпитва странни зависимости или отвращение към храната, гадене, намален или повишен апетит, проблеми с изхождането, сутрешна слабост, гадене и повръщане, болка в долната част на корема или в долната част на гърба. В особено тежки случаи коремът може дори да набъбне - след "раждането" той автоматично се прибира.

Сред психологическите симптоми на синдрома на Кувад са резки промени в настроението, краткосрочна загуба на паметта, депресия. Обикновено съпругът започва да проявява признаци на симпатична бременност през третия месец от бременността на жена си и се засилва, когато раждането наближи. Понякога симптомите се появяват за кратко и изчезват, но в някои случаи придружават бъдещия татко през целия период на бременността.

3. Синдромът Кувад може да се прояви не само при съпрузи

Най-често в това състояние изпада съпругът на бременната, но има и изключения. В редки случаи е възможно симпатична бременност да възникне при бащата или друг близък или роднина на бъдещата майка, като близостта с нея тук играе ключова роля. Синдромът Кувад може да се появи само, ако има много тясна емоционална връзка между хората.

4. Може дори да се прояви не само при хора

Неврологът в кливландска клиника д-р Бартломей Пиеховски-Йозвяк казва, че е научил за най-лошия случай на Кувад синдрома от ветеринарен лекар. Жена развила всички симптоми на бременност само поради факта, че кучето ѝ е бременно. Самата домакиня отлично знаела, че няма шанс и тя да е в това състояние, но е страдала заедно с домашния си любимец.

5. Симпатичната бременност не е толкова рядка, колското си мислим

Много хора не обръщат внимание на тези симптоми, така че е слождо да се установи точния процент на преживелите Кувад синдром, но някои проучвания сочат, че до 52% от бащите в САЩ по един или друг начин изпитват признаци на симпатична бременност, в Йордания – дори 59,1%, в Тайланд - до 61%. Проучване в Полша през 2013 г. показа, че 72% от бъдещите бащи вероятно са имали поне един симптом, свързан с бременността на партньорката си.

6. Възможни обяснения за появата ѝ

Точният произход на синдрома на Кувада все още не е известен. Обясняват това състояние с биологичната и психосоматична природа, а редица изследвания върху бъдещи бащи показват хормонални скокове при тях: тестостеронът намалява, пролактинът расте. Това причинява промени в настроението и други признаци на бременност.

Според други тълкувания симпатичната бременност е тясно свързана със способността за съпричастност на мъжете, така че би могло да се говори за това състояние като символ на специална интимност между родителите.

Източник, превод Марина Атанасова / Новите родители