За немалко жени над 30 увисналите клепачи представляват досаден козметичен проблем. Те намаляват оптически окото и това ги прави да изглеждат уморени и дори тъжни, а всъщност да не са. Увисналите клепачи са част от процеса на стареене, но може да бъдат и по наследство. Възможно е да се получат също в резултат на прекалено излагане на слънце или нездравословно хранене и тогава появата им е преждевременна.

Веднъж възникнали, падналите клепачи не се коригират и с най-скъпия крем за очи. Ето защо трябва да вземете всички необходими мерки, за да предотвратите появата им. Но ако все пак ви сполети тази неприятност, може да направите така, че поне да не личат толкова. В някои случаи се налага и оперативна намеса, най-вече когато увисналите клепачи причиняват  сериозен психичен дискомфорт или дори пречат на зрението.

Следните 5 хитрини ще ви помогнат да прикриете увисналите си клепачи.

1. Подходящ очен грим

Има някои трикове за гримиране, които прикриват оптически падналите клепачи и правят очите по-големи. Очната линия трябва да бъде нанесена съвсем фино по горния ръб на миглите. По долния ръб се въздържайте от тъмна очна линия, защото тя прави очите да изглеждат по-малки. Използвайте само светли сенки за подвижната част на клепача и по-скоро тъмни за участъка отгоре. След това повдигнете кожата, припокриваща клепача, и нанесете сенки в същата тоналност върху естествената гънка. Размажете леко с четчица цялото, за да омекотите прехода между сенките и кожата. Ако клепачът е увиснал над ръба на миглите, трябва да нанесете тъмната тоналност по цялата му повърхност. За замаскиране на увисналите клепачи се препоръчва освен това нанасянето на малко руж под веждите. И накрая, много е важно да  придадете блясък на погледа си, което ще постигнете чрез обилно намазване на миглите с туш.

2. Тънки вежди

Възможно е прекалено дебелите вежди да подчертаят оптично увисналите клепачи. Ето защо трябва да се изскубят и изтънят, за да изглеждат очите по-големи.