Въпреки че в нощното небе можем да видим звезди в най-различни цветове, сред тях няма лилави или зелени. Защо това е така ни обяснява Life's Little Misteries.

Най-общо казано, причината за това се крие в начина, по който хората възприемат видимата светлина. По своя цвят звездите биват най-различни. Има червени гиганти на ръба на взрива, а в съзвездието Орион можем да видим и сини. Жълтите звезди като нашето Слънце се считат за най-обикновените и някои от тях са достатъчно топли, за да поддържат живот.

Цветът на дадена звезда е свързан с температурата на повърхността й. Колкото по-гореща е звездата, толкова по-кратка е дължината на вълната на светлината, която изпуска тя. Най-горещите звезди са сини или синьо-бели, а по-хладните са червени или червено-кафяви. В същото време обаче звездите не излъчват светлината си само в една дължина, по-скоро можем да говорим за набор от светлини, които се излъчват: дължините на вълната стигат най-висока точка в един цвят на кривата, макар че звездата излъчва и други цветове.

Човешките очи са еволюирали така, че да виждат жълтата и зелената радиация, вероятно защото нашето Слънце излъчва радиация най-вече в тези дължини на вълните. Зелената звезда излъчва светлина в самия център на видимия светлинен спектър, което означава, че тя излъчва някаква светлина във всички възможни цветове. Ето защо звездата ще изглежда бяла - комбинация от всички цветове. Слънцето също излъчва доста зелена светлина, но ние я виждаме като бяла.

Лилавата звезда е нещо, което няма да ви бъде лесно да наблюдавате, тъй като очите ни са много чувствителни на синята светлина. Тъй като звездата, излъчваща лилава светлина изпуска още и синя - двата цвята са съседни в светлинния спектър - човешкото око улавя най-вече синята светлина.