Вселената ни се усмихва и тази снимка на "Хъбъл" го доказва

26 юни 2019 г., 13:01
2240

Космически усмивки. Снимка: NASA/ESA

В центъра на това изображение, заснето от космическия телескоп "Хъбъл", се намира галактическият куп SDSS J1038+4849. И по всичко личи, че той ни се усмихва.

Виждате ли двете оранжеви "очи"? Това са две изключително ярки галактики. В случая със самата "усмивка" това са арки, предизвикани от ефект, известен като "силна гравитационна леща".

Галактическите купове са най-масивните структури във Вселената. Те са източник на толкова силно гравитационно привличане, че изкривяват време-пространството около себе си и действат като космически лещи, които могат да увеличават, разсейват и пречупват светлината зад тях. Този феномен е важен за много от откритията на телескопа "Хъбъл" и може да се обясни с общата теория на относителността на Айнщайн.

В този случай на гравитационна леща има пръстен, наричан „пръстен на Айнщайн“, който се създава от пречупването на светлината и е следствие на точното и симетричното разположение на източника, лещите и наблюдателя, в резултат на което се получава пръстеновидната структура, която виждаме. "Хъбъл" дава възможност на астрономите да проучват тези масивни струпвания на галактики и да моделират ефектите на усилване, а това им позволява да виждат все по-далеч във Вселената.

Ключови думи:
Коментари