Танцът на планетите около Слънцето е красив и без съмнение впечатляващ. Това важи с пълна сила за Сатурн – с неговите внушителни пръстени, оформени от останки от астероиди, комети и спътници, и разкъсвани от мощната гравитационна сила на тази космическа топка от водород и хелий.

Не е лесно да се фотографира подобно чудо. За да заснемеш Сатурн, докато се приплъзва зад Луната – на 1,4 млрд. км разстояние – се изисква голямо майсторство. Точно това обаче прави астрофотографът Кори Шмиц от Южна Африка на 29 март миналата година година по време на лунната окултация на Сатурн. Тази окултация настъпва, когато орбитата на Сатурн се озове зад нашия изпълнен с кратери спътник. Събитието трае общо 1 час и 44 минути.

„Обожавам тези астро събития. – пише Шмиц в своя акаунт в Instagram. – Това е първият ми опит да обработя данните, събрани по време на окултацията на Сатурн от Луната – точно преди изгрев слънце в петък сутринта от Южна Африка. Три минути по-късно Сатурн се скри от погледа ми, засенчен от Луната.“

Вижте невероятното видео, което Кори прави, по-долу: