През последните няколко десетилетия успяхме да открием множество високоскоростни звезди, които често излизат извън рамките на диска на своята галактика. PG1610+062 е именно подобен обект. Тази звезда напуска ръкава „Стрелец“ на Млечния път с 550 км в секунда – скорост, която (почти) ѝ позволява да избяга от гравитационното притегляне на галактика.

Изследователите вярват, че звездата е била „изритана“ от родното си място заради взаимодействие с черна дупка със среден размер – обект, който е по-голям от черните дупки, образувани от свръхнови, но със сигурност не толкова гигантски, колкото Стрелец А* (супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път).

С помощта на космическия апарат „Гая“ на Европейската космическа агенция астрономите реконструират региона, в който звездата се е зародила. И той въобще не е близо до центъра на галактиката. Екипът също така успява да изчисли вероятното ускорение на PG1610+062. То няма как да се предизвика от свръхнова или от друга бинарна система. Ето защо най-вероятно именно средноголяма черна дупка е виновна за развитата от звездата скорост.

„PG1610+062 може да ни предостави доказателства, че средноголемите черни дупки наистина съществуват в нашата галактика. Надпреварата кой ще ги открие първи тече с пълна сила“, казва водещият автор Андреас Иргант от университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, Германия.

Източник: A. IRRGANG, FAU

Масата на средноголемите черни дупки обикновено е между 100 и 100 000 пъти по-голяма от тази на Слънцето. От човешка гледна точка са гигантски, но всъщност представляват частица от размера на супермасивните. За справка – Стрелец А* е с над 4 млн. пъти по-голяма маса от Слънцето. Съществуват и черни дупки, които тежат милиарди пъти повече от нашата звезда.

PG1610+062 е изучавана и с помощта на обсерваторията „Кек“ в Хаваи. Първоначално учените предполагат, че това е малка стара звезда (подобни обекти са характерни за халото, сферичния регион около Млечния път). Получените данни обаче показват, че всъщност става дума за млада масивна звезда – 4 или 5 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Въпреки че PG1610+062 се движи наистина бързо, астрономите са откривали и далеч по-бързи звезди. Например такива, които развиват двойно по-висока скорост.

Източник: Astronomy & Astrophysics