WASP-104b е свръхгореща плане в съзвездието Лъв, която често е наричана "горещият Юпитер" заради специфичните си температурни особености. Сега обаче се оказва, че тя се отличава с още едно нещо - а именно, поглъща светлината от най-близката до нея звезда. До това заключение достигнаха британски учени, които са проучвали нейните свойства и състав.

Знаем, че подобните на Юпитер планети се нагряват изключително много от намиращите се в близост до тях звезди и вследствие на това могат да погълнат приблизитлено 40-50 процента от светлината им. WASP-104b обаче е значително по-интересна, тъй като тя абсорбира цели 98 процента от жълтото слънцеподобно джудже, разположено на 466 светлинни години от нас. Спокойно можем да я наречем свръхтъмна.

WASP-104b поглъща видимото излъчване благодарение на плътната си, напомняща мъгла, атмосфера. Учени от университета Кийл в Нюкасъл смятат, че практически цялостното поглъщане на светлината е обусловено от голямото съдържание на натрий и калий.

Доскоро титлата на "най-тъмна" планета принадлежеше на TrES-2b - тъмния газов гигант в съзвездието Дракон, който отразява едва 0,1 процента от светлината от най-близката до него звезда. Но учените са на мнение, че WASP-104b не е изследвана подробно и поглъща почти 100 процента от видимата светлина.