Канадският астронавт Крис Хадфийлд разказва как се променят вкусовите ни възприятия, когато попаднем в условията на нулева гравитация.

Когато се озовем в Космоса, храната наистина няма вкуса, с който сме свикнали. И причината не е в самата храна, а в начина, по който функционира тялото ни.

То е свикнало да се бори с гравитацията и изтласква повече кръв към главата, отколкото има нужда:

"Главата ви един вид се надува, все едно някой стиска края на балон," описва усещането Хадфийлд.

Без гравитацията, която притегля течностите надолу, синусите се запушват и не усещате почти никакъв вкус.  

Това продължава първите няколко дни, докато организмът се адаптира към състоянието на безтегловност. Тогава нещата се уравновесяват, а вкусът на храната е почти същият, както и на Земята.

Астонавтът показва канадските специалитети, доставени в МКС с частния товарен кораб Dragon - кленов сироп, пастет от сьомга, сладкиши и т.н.

Времето за хранене е важно за астронавтите на орбиталната станция, обяснява Хадфийлд. Тогава те се събират, говорят си за нещата, които всеки прави, опитват се да се отпуснат и "да споделят човешката страна" на пребиваването в Космоса.