NASA кръсти най-новата си програма за изпращане на астронавти на Луната "Артемида". Именно благодарение на нея, през 2024 г., на земния спътник ще стъпи за първи път жена.  

Артемида е древногръцката богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Тя дава щастие в брака. Самата тя е девица.

От НАСА са избрали това име, тъй като Артемида е древногръцка богиня, сестра на Аполон, чието име бе използвано за първата лунна програма на САЩ през 60-70 години на миналия век. Освен всичко останало, Артемида е сестра-близначка на Аполон и е богиня на Луната.

В понеделник президента на САЩ Доналд Тръмп взе решение да отдели допълнителни 1,6 милиарда долара към бюджета на НАСА, за усвояване на Луната и Марс. По-рано администрацията на САЩ взе решение да започне подготовка за полети на автоматични апарати и пилотирани космически кораби до Луната, като използва тази програма като важна стъпка за организиране на пътувания в далечния космос, на първо място до Марс.