Изглежда всеки път, когато учените си решат, че техните модели на планетарни формации най-накрая придобиват смисъл, някое ново откритие веднага ги оспорва. Най-пресният пример в това отношение е звезда с изключително миниатюрна маса, в орбитата на която се намира планета с маса колкото половин Юпитер.

До момента астрономите смятаха, че по-голямата част от планетите, открити около звезди с малка маса, са големи по-скоро колкото Земята или Нептун, а не колкото Юпитер. Това съвпада и с теориите за начина, по който планетите се формират – а именно, облак газ, в който има достатъчно материал, че да образува звезда с малка маса, едва ли ще може да доведе до образуването на големи планети.

Ето защо откритието на GJ 3512b е наистина изненадващо. GJ 3512 изглежда малка дори спрямо стандартите за звезди с малка маса. Нейната маса е 1/8 спрямо тази на Слънцето. Въпреки това GJ 3512b е минимум 0.46 от масата на Юпитер, а много е вероятно дори да е по-масивна.

Орбитата на GJ 3512b трае 204 дни. Имайки предвид колко бледа е звездата GJ 3512 (0.00157 пъти от яркостта на Слънцето), върху нея пада по-малко светлина, отколкото върху Юпитер. Въпреки това орбитата ѝ спомага за наличието на кратки и относително топли периоди.

Съпоставка на GJ 3512 спрямо Слънчевата система и други подобни системи с червени джуджета в района. Източник: Guillem Anglada-Escude - IEEC, SpaceEngine.org

Всичко това означава, че „нова популация от масивни планети може да съществува и около звезди с ниска маса“.

Водещият автор на проучването Хуан Карлос Моралес от Института за космически изследвания на Каталония и неговият екип поддържат теорията, че гравитационната нестабилност в диска от газ и прах на млада звезда може в някои случаи да доведе до бързото образуване на огромни газови планети, дори когато звездата е незначителна като размер (както е станало в случая с GJ 3512b).

В момента екипът търси втора планета в орбита на тази звезда-джудже. Възможно е да е имало трета планета, която е била изхвърлена от системата отдавна, отбелязват учените.

Източник: IFLScience