НАСА обяви 3 награди по 30 000 долара за решаване на проблема как астронавтите да ходят по нужда, докато летят към Марс със скафандри, съобщава Мениджър Нюз.

Изобретателите имат време до 20 декември, за да се включат в конкурса на американската космическа агенция. Заданието е да се намери хитър изход от ситуацията, при която астронавтите ще се намират в продължение на 6 дни без тоалетни, предават Дарик и БТА.

Старото решение е известно – пелени. Но те са само временен изход и не вършат работа за повече от ден, пише НАСА в условията за конкурса.

В същото време астронавтите често трябва да чакат над 24 часа, преди да могат да ползват тоалетна. Това се случи с тримата астронавти, които бяха изстреляни преди една седмица с космическия кораб "Союз". Те можеха да използват WC-тата на Международната космическа станция едва след два дни. Руската капсула "Союз" е оборудвана само с една малка портативна тоалетна, приличаща на кана, припомня Франс прес.

Според НАСА при продължителните мисии до Марс, предвидени към 2030 г., астронавтите ще трябва да стискат до 6 дни заради липсата на тоалетна. В обемистите си космически костюми, те нямат достъп до телата си и не биха могли дори да си почешат носа.

Костюмите с интегрирана система за екскременти трябва да предлагат и решение срещу всякакъв риск от инфекции и възпаления на кожата, както и да предотвратяват ефектите на микрогравитацията и да не позволяват на течностите да се носят във въздуха. 

НАСА се надява да тества най-обещаващите проекти и да ги приложи в срок до три години.