В момента на Земята живеят над 7 млрд. души. Естествено, тази бройка се увеличава с всяка изминала секунда. При това положение няма как да не си зададем следния въпрос „Колко души може да понесе нашата планета?“

Според предварителни изчисления, до края на века населението на Земята ще е надхвърлило 10 млрд. Ще има ли място за всички?

Да разгледаме един от основните проблеми в това отношение, а именно – храната.

Ако вземем цялата земя, която се използва за отглеждането на животни, и я поставим на едно място, тя ще заеме пространството на цяла Африка. Дори малко повече. Как стоят нещата със земята, на която обработваме посеви? Тя ще заеме площ с размера на Южна Америка.

След време обаче почвата в тези райони ще се влоши. Т.е. плодовитостта ще се намали значително.

За съжаление, учените не са сигурни дали фермерите ще могат да поддържат дори текущата си продукция заради промените в околната среда.

Средната стойност на въглеродни емисии е 5 метрични тона на човек на година. За американците обаче тази стойност е средно 17 метрични тона на човек. В такъв случай, ако на Земята живеят още 3 млрд. души и всички те живеят по начин, сходен с този на американците, ефектите от глобалното затопляне ще бъдат още по-кошмарни.

Нещо повече – учените прогнозират, че до края на 21. век температурите на земята ще се покачат с 2 градуса по Целзий. Всичко това ще доведе до по-непредсказуеми времеви условия, което от своя страна ще влоши процесите по производство на храна.

Естествено, ако всички станат вегетарианци, ситуацията би могла (частично) да се стабилизира. Отглеждането на посеви обаче няма да може да изхрани безкраен брой хора. Според учените, те ще са достатъчни за население от 10 млрд. Да не говорим, че не всички ще искат да се откажат от месото.

Как стоят нещата с водата?

В момента използваме около 30 процента от достъпните и възобновяеми източници на вода на планетата. Останалите намират приложение в земеделието. За съжаление, водата в страни като Камбоджа и Етиопия не става за пиене. Затова с увеличение на населението трябва да се увеличи и достъпа до питейна вода.

И така, да се върнем на първоначалния въпрос – „Колко души може да понесе нашата планета?“ 10 млрд. ще могат да живеят, да. Дори много повече. Качеството на живот на тези хора обаче ще бъде много по-различен, отколкото на сегашното население. 

Автор: Владимир Тодоров