Какви елементи има в една супернова?

13 декември 2017 г., 14:40
310

Суперновата е изхвърлила еквивалента на 10 000 земни маси от сяра, 20 000 земни маси от силиций, 70 000 земни маси от желязо и 1 милиона земни маси от кислород. Снимка: Triff / Shutterstock

Телескопът на НАСА Чандра отдавна наблюдава един от най-известните и изучавани обекти в Млечния път - останките от експлодиралата звезда Касиопея А. А сега Чандра успя да локализира елементите, които са останали след експлозията. След като са изолирала рентгеновите лъчи, излъчени от елементите силиций, сяра, калций и желязо, както и след като са изолирали самата взривна вълна на звездата, учените са успели да разберат къде в структурата на суперновата се намират елементите, какво количество са и колко надалеч са били изхвърлени в космоса.

Касиопея А, която се намира на 11 000 светлинни години от нас в северното съзвездие Касиопея, е наистина уникална, защото е експлодирала съвсем наскоро по скалата на космическото време, което по земното летоброене е било около 1680 година. Именно защото е толкова близка и толкова млада суперновата може да ни помогне да разберем как звездите произвеждат и разпространяват елементите в космоса. Както и да ни помогне да разберем какво наистина се случва, след като експлодира звезда. Според данните на Чандра звездата е изхвърлила еквивалента на 10 000 земни маси от сяра, 20 000 земни маси от силиций, 70 000 земни маси от желязо и 1 милиона земни маси от кислород.

Предишните изследвания показаха наличието на азот, въглерод, водород и фосфор. В комбинация с кислорода и останалите елементи се оказва, че всички елементи, необходими за формирането на ДНК, са били изхвърлени в космоса от Касиопея А.

 Science Alert

Коментари