Днес, на 21 август, жителите на Северна и Централна Америка ще имат щастието да наблюдават пълно слънчево затъмнение, което ще премине от единия до другия бряг на континента. Това се случва за първи път от 1918 г. насам.

В рамките на два часа сянката, която хвърля Луната, застанала на пътя между Земята и Слънцето, ще прекоси щатите от Орегон и Южна Каролина, отсечка от 113 километра.

Наблюдателите ще бъдат потопени в здрач насред пладне и ще видят слънчевата корона, светеща пръстеновидно по ръбовете на закритото слънце, звезди в небето и още необичайни явления, които съпътстват всяко пълно слънчево затъмнение.

Затъмнението ще бъде видимо над северното полукълбо, Атлантическия океан, Северна и Централна Америка и част от Тихия океан. Започва в 18:46 ч. българско време и завършва в 00:04 на 22 август, посочва сайтът Астрономически календар. За съжаление то няма как да се наблюдава от България.

За щастие има много организации, които ще излъчват затъмнението онлайн – от начало до край – и всеки от нас може да го гледа безплатно.

Ето някои от сайтовете, които можете да посетите за тази цел:

Космическата камера Slooh започва излъчването си на живо от 11:30 ч. местно време – 18:30 ч. българско време, малко преди началото на затъмнението.

НАСА излъчва затъмнението от 12 ч. местно време – 19 ч. българско време. Можете да го гледате от официалния сайт на американската космическа агенция, като и от Facebook live и YouTube.

Излъчването на научния музей Еxploratorium в Сан Франциско започва в 19:15 ч. от телескопи, разположени в щатите Орегон и Уайоминг. Включете звука, за да се насладите и на слухово преживяване от затъмнението, озвучено от Kronos Quartet. Можете да гледате излъчването на Exploratorium от безплатните му приложения за Android и iPhone.