„Хъбъл“ улови зрелищния сблъсък на две галактики

13 март 2019 г., 14:32
407

NGC 6052 се намира в съзвездието Херкулес.

Източник: ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al.

Космическият обект NGC 6052, разположен на 230 млн. светлинни години от нас, всъщност представлява две сблъскващи се галактики. Те са открити за първи път през 1784 г. от Уилям Хершел и са класифицирани като една-единствена неправилна галактика заради особената си форма.

Днес обаче знаем, че NGC 6052 всъщност се състои от две галактики, които са в процес на сблъскване. Тази конкретна снимка, която виждате, е направена от широкоъгълната камера 3 на космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA.

Преди много време гравитацията привлича двете галактики и предизвиква хаоса, който наблюдаваме днес. Звездите и на двете места вече следват нова траектория заради новите гравитационни ефекти. Реален сблъсък между отделните звезди обаче е нещо наистина рядко, тъй като те са малки спрямо разстоянието помежду им. Рано или късно галактиките ще се слеят в едно стабилно цяло.

Нашият собствен Млечен път ще претърпи сходен сблъсък с най-близкия ни галактически съсед – Андромеда. Това обаче ще се случи чак след 4 млрд. години.

Ключови думи:
Коментари