Международният астрономически съюз (IAU) има редица правила за даване на имена на планетите, спътници и техните повърхностни особености. Временните и окончателните названия на астероиди и комети се утвърждават от Комитета за имена на малки тела (Small Bodies Names Committee - SBNC) с помощта на Централното бюро за астрономически телеграми и Центъра за малки планети в Харвардския университет.

Според правилата на IAU от 1925 г. насам новооткритите астероиди получават временни означения, кодиращи датата на откриването им. Първите 4 цифри в такъв временен код означават годината на откриване, следва буква, посочваща в коя част от месеца е открито тялото. Тези предварителни означения се дават от Центъра за малки планети. Когато орбитата е изчислена достатъчно точно, астероидът получава постоянен номер и може да бъде наименуван.

Право да предложи име има само откривателят. Предложението трябва да е придружено от кратка обосновка. Изборът не трябва да има обиден характер или да прилича твърде много на вече съществуващо име. Предложението се разглежда от членовете на SBNC, където, ако няма възражения, то се одобрява. Имената стават официални само след публикуването им в Minor Planet Circular.

Политици, религиозни лидери и пълководци, както и събития, се разглеждат само ако са живели или са се случили до края на 18. век. Други категории лица може да станат кръстници на астероиди само три години след смъртта си. Изключения се правят за астронавти и отделни личности с изключителни заслуги пред астрономията. Такъв е случаят с нашите проф. Шкодров и д-р Иванова.

Назоваването на повърхностни белези по отделните небесни тела има свои много особени тънкости. Така например кратерите на Меркурий се наричат на музиканти, художници и писатели с голям принос в своята област и смятани за значителни фигури не по-малко от половин век. А планините на най-близката до Слънцето планета се назовават с думата «горещо» на различни езици.

Венера е истински пантеон на богини от всякакво естество. Но и тук има категории. Разломите се наричат на богини на лова или Луната, хребетите – на небесни богини. Кратерите с диаметър над 20 км носят имена на важни исторически личности от женски пол, по-малките – просто женски имена.

На Луната има обекти, носещи имена отпреди създаването на твърди правила. Днес обаче новият ред действа и някои от постулатите са доста интересни. Като например заделените кратери около Московско море и тези около кратера Аполо - първите ще получават имена на загинали съветски и руски космонавти, последните – на американски астронавти със същата съдба.

Големите кратери на Марс се наричат на учени с принос към изследванията на Червената планета. Малките ями пък носят имена на малки села и градове по света с население под 100 хил. души. Няма как да не видим тук възможност за увеличаване на българските извънземни територии.