Обикновено пиенето на вода при микрогравитация е свързано с изсмукването на течността от пликче посредством сламка. Сега обаче на борда на Международната космическа станция (МКС) могат да бъдат открити няколко експериментални чаши, които позволяват на астронавтите да пият почти като земляните, пише Gizmodo.

В приложеното по-долу видео, наречено „Космически чаши“ и заснето на МКС, имате възможност да видите как астронавтът Скот Кели пие кафе. Кадрите са ускорени 20 пъти.

Новите чаши са част от експеримента на NASA Capillary Beverage, проведен съвместно с инженерната фирма IRPI. Неговата идея е да се създадат специални чаши, които да имитират ролята на гравитацията при нормални условия на Земята. Вместо да разчита на стандартните сили, които задържат течността в нея, новата Космическа чаша се възползва от напрежението по повърхността, геометрията на продукта и умението на течността да поддържа контакт с твърди повърхности.

Да, основният интерес на NASA е свързан с изучаването на динамиката на течностите. Космическата агенция обаче признава, че „втората цел на експеримента, която е не по-малко интересна, е да наблюдаваме и изучаваме как членовете на екипажа се наслаждават спокойно на различни течности на борда.“