Може ли парченце космически боклук с размери между 1 и 10 см да пробие обвивката на изкуствен спътник, ако се движи със скорост от 30 000 до 70 000 км/ч?

Да, може, и то не в измислена ситуация от учебника по математика, а в реалността. В момента над 2000 тона стари батерии, части от космически апарати и други разнообразни по размери отпадъци се движат на различна височина в околоземната орбита, а преди броени часове първият опит на японския безпилотен товарен кораб "Конотори-6" да поразчисти се увенча с неуспех.

Точно колко е голям този проблем? Какво се прави за решаването му и може ли междувременно боклукът да попречи на космическите изследвания? На тези и много други важни въпроси отговаря новата енциклопедия „Откритият Космос. Каним ви на пътешествие във Вселената“. В тази богато илюстрирана книга има и интересни данни за произхода на звездите и планетите, за лунните и слънчевите затъмнения, за технологичния напредък в овладяването на Космоса. Термини като „свръхнова“, „паралакс“, „бяло джудже“  и „черна дупка“ са обяснени с диаграми по разбираем за децата начин. Но в енциклопедията има и много интересни факти, които я правят четиво за цялото семейство.

Gallery