Космосът е необятен и в него има звездни системи със странни правилa – с гигантски планети или повече от едно слънце. Такъв е случаят с последното откритие: звездна система с една планета и три звезди.

Екип от астрономи от Университета на Аризона откриха водна екзопланета, обикаляща между три отделни слънца, която се намира на 320 светлинни години от нашата слънчева система.

Използвайки наземни телескопи, намиращи се в пустинята Атакама в Чили, астрономите търсят планети с невероятно големи орбити. И първото, на което се натъкват, е тази странна звездна система.

Изследването, публикувано в Science, нарича планетата HD 131399Ab. Разположена близо до съзвездието Скорпион и ярката звезда Антарес, планетата има орбита от 550 земни години. Тя е в пряка орбита около звезда, която е два пъти по-голяма от Слънцето.

Планетата и звездата споделят системата с две звезди, които се въртят една около друга. Едната е приблизително с размера на Слънцето, а другата – наполовина по-малка. Те правят пълно завъртане на всеки 35 хиляди земни години.