Ако звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно не е истина – и това важи с особена сила за извънредните твърдения за потенциални извънземни сигнали.

И все пак, астрономите са озадачени от един невероятно мощен приток на енергия, излъчен по всяка вероятност от звездата HD 164595, намираща се на 94 светлинни години от нас в съзвездието Херкулес.

„Международен екип от изследователи обяви засичането на „силен сигнал в посоката на HD 164595“, пише авторът Пол Глистър в блога си Centauri Drems, отбелязвайки, че руският радиотелескоп RATAN-600 e засякъл сигнала преди година.

„Никой не твърди, че това е дело на извънземна цивилизация... Но сигналът е достатъчно провокативен, за да накара изследователите от RATAN-600 да отправят призив на постоянно наблюдение на тази цел“ - пише той.

Откривателите на сигнала настояват институтът за търсене на извънземен разум SETI да хвърли един дълъг, внимателен поглед към  HD 164595.

Сет Шостак, старши астроном от SETI, заяви, че тъкмо това е направила организацията в неделя вечерта, след като научава за сигнала, който се предполага, че е засечен на 15 май 2015 г.

„Миналата нощ изследвахме с телескопа ATA и не открихме нищо” – казва Шостак пред Business Insider. “Но подобно на всички експерименти на SETI, не можеш да докажеш, че го няма, а само, че го има, ако откриеш сигнала отново.“

„Интересен“ сигнал

Глистър и Шостак получават информацията от научна презентация, изпратена им от Клаудио Маконе, италиански астроном, работил заедно с руските изследователи от RATAN-600.

Тя ще бъде предствана на Международната среща на астрономите в Мексико на 27 септември.

Презентацията твърди, че сигналът от HD 164595 e толкова интригуващ, защото звездата е много подобна на Слънцето.

HD 164595 тежи почти точно колкото Слънцето (само с 1% по-лека) и е на възраст 4,5 милиарда години (само със 100 милиона години по-млада), има подобна температура и дори почти идентичен химичен състав.

Астрономите са открили и подобна на Нептун планета в орбитата на далечната звезда, известна като  HD 164595 b. Глистър отбелязва, че около нея може да има и други планети – вероятно по-малки, скалисти обекти, незасечени от телескопите и апарати като Kepler на NASA.

Но радиосигналът е това, което е привлякло погледа на Маконе и колегите му от RATAN-600. Шостак свидетелства, че той е с дължина на вълната 2,7 см и честота 11 GHz – сигнал с ултрависока честота, който не се различава много от телевизионния. Ако този сигнал е действителен, той трябва да е изключително мощен, за да достигне до Земята от  HD 164595.