Астрономи засякоха мистериозен радио сигнал, идващ от подобна на Слънцето звезда

30 август 2016 г., 11:30
2649

Снимка: Shutterstock

Ако звучи твърде хубаво, за да е истина, вероятно не е истина – и това важи с особена сила за извънредните твърдения за потенциални извънземни сигнали.

И все пак, астрономите са озадачени от един невероятно мощен приток на енергия, излъчен по всяка вероятност от звездата HD 164595, намираща се на 94 светлинни години от нас в съзвездието Херкулес.

„Международен екип от изследователи обяви засичането на „силен сигнал в посоката на HD 164595“, пише авторът Пол Глистър в блога си Centauri Drems, отбелязвайки, че руският радиотелескоп RATAN-600 e засякъл сигнала преди година.

„Никой не твърди, че това е дело на извънземна цивилизация... Но сигналът е достатъчно провокативен, за да накара изследователите от RATAN-600 да отправят призив на постоянно наблюдение на тази цел“ - пише той.

Откривателите на сигнала настояват институтът за търсене на извънземен разум SETI да хвърли един дълъг, внимателен поглед към  HD 164595.

Сет Шостак, старши астроном от SETI, заяви, че тъкмо това е направила организацията в неделя вечерта, след като научава за сигнала, който се предполага, че е засечен на 15 май 2015 г.

„Миналата нощ изследвахме с телескопа ATA и не открихме нищо” – казва Шостак пред Business Insider. “Но подобно на всички експерименти на SETI, не можеш да докажеш, че го няма, а само, че го има, ако откриеш сигнала отново.“

„Интересен“ сигнал

Глистър и Шостак получават информацията от научна презентация, изпратена им от Клаудио Маконе, италиански астроном, работил заедно с руските изследователи от RATAN-600.

Тя ще бъде предствана на Международната среща на астрономите в Мексико на 27 септември.

Презентацията твърди, че сигналът от HD 164595 e толкова интригуващ, защото звездата е много подобна на Слънцето.

HD 164595 тежи почти точно колкото Слънцето (само с 1% по-лека) и е на възраст 4,5 милиарда години (само със 100 милиона години по-млада), има подобна температура и дори почти идентичен химичен състав.

Астрономите са открили и подобна на Нептун планета в орбитата на далечната звезда, известна като  HD 164595 b. Глистър отбелязва, че около нея може да има и други планети – вероятно по-малки, скалисти обекти, незасечени от телескопите и апарати като Kepler на NASA.

Но радиосигналът е това, което е привлякло погледа на Маконе и колегите му от RATAN-600. Шостак свидетелства, че той е с дължина на вълната 2,7 см и честота 11 GHz – сигнал с ултрависока честота, който не се различава много от телевизионния. Ако този сигнал е действителен, той трябва да е изключително мощен, за да достигне до Земята от  HD 164595.

оно „Ако е насочен право към Земята, това ще изисква 50 трилиона вата“ - казва Шостак – 50, следвано от 12 нули. „Това е малко повече от всичко, което човечеството използва в който и да било момент, повече от цялата енергия, използвана от всички електроцентрали, коли, автобуси, самолети, влакове и т.н.“

А ако е излъчван във всички посоки? Това е около 100 милиона пъти повече от насочения, лъчевиден сигнал.

Вероятно не e Е.T.

По думите на Шостак никой не е затаил дъх с надеждата, че сигналът е от извънземни. Дори по всяка вероятност и самите участници в изследването.

Първо, отнема повече от година на изследователския екип, преди да съобщи за сигнала.

„Въпрос на джентълменско споразумение е, че като засечеш сигнал, който може да е реален, веднага се обаждаш на някой друг, за да го провери. Хората, които са го открили, не са помислили да съобщят веднага.“... „Това ми говори, че те не са твърде убедени, че това е Е.T.” - казва Шостак.

Второ, телескопът RATAN-600 има един вид „астигматизъм“, тъй че не може да провери с пълна сигурност, че сигналът идва от звездна система като HD 164595. Освен това сигналът е широк и разпръснат, което го прави по-труден за проверяване.

„Той поглъща 1000 Мнz от спектъра. Това е все едно получават всички TV канали едновременно. Знаеш, че там се предава сигнал, но не знаеш точно къде.“

Което може да е и причината, когато SETI търси сигнала, да не го улавя. Той може да е разпръснат и слаб във всички канали или силен в един канал и близо до нулата в друг.

„Дори да не виждате светлините на прозорците, това не значи, че няма никой там – казва Шостак - „Може би си прекалено далеч или не гледаш в правилния момент.“

Той заяви, че SETI ще търси отново сигнала с помощта на телескопа АТА, но настоява Маконе и колегите му да публикуват изследването си – не само под формата на презентация.

„Мисля, че казва нещо само по себе си. Искаме да знаем повече. Докато не се направи това, ще бъде просто „интересно, ако е истина.“

Какво може да е, ако не извънземни

„Имаме засичане на отделен източник, много подобно на прочутия WOW! сигнал. Сигналът WOW! никога не се повтори, и с този може да се случи същото. В този случай няма как да знаем дали това е реален далечен сигнал или локално явление, причинено от нещо още неизяснено“ - казва Глистър пред Business Insider.

Може да се окаже случайна работа на гравитационната леща – когато един масивен обект, например звезда, огъне тъканта на пространството достатъчно, за да събере, фокусира и концентрира сигнал към далечна цел като Земята. Подобно явление може да бъде причинено от звезда, преминаваща през по-далечна цел, казва Глистър, споменавайки, че астрономи от Парижката обсерватория изследват такава възможност.

Ключови думи:
Коментари