Астрономи засякоха мистериозен нов сигнал от Космоса

12 май 2017 г., 12:47
3129

Телескопът "Паркс", Австралия. Снимка: ribeiroantonio / Shutterstock

Астрономи откриха своя 22-ри бърз радио залп (fast radio burst – FRB), който наистина е озадачаващ. Причината? Мистериозният сигнал, който е траел едва няколко милисекунди, е трябвало да премине през много специален регион на Млечния път, за да достигне до Земята, предава IFL Science.

Сигналът, известен като FRB 150215, е бил засечен така, както се е случил на 15 февруари 2015 г от телескопа „Паркс“ в Австралия (инструмент, чието име се асоциира с търсене на FRB). Изследването е прието за публикация от Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Откриването на FRB 150215 си е постижение само по себе си. По-интересното в случая е, че сигналът е бил записан на живо. Това е позволило на астрономите да съберат доста повече информация, като например данни за поляризацията на радио светлината. Когато светлината е поляризирана, електрическите полета са насочени в една и съща посока. Екипът определил, че 43 процента от светлината от FRB 150215 е била линейно поляризирана.

От 22-те известни FRB сигнали, само при 4 поляризацията е била измерена. Един от тях е бил без поляризация, друг – с линейна, трети – с кръгова, а четвърти – и с линейна, и с кръгова. При FRB 150215 учените успяват да отидат една крачка по-напред. Те измерват ефекта на Фарадей на поляризацията благодарение на магнитните полета. Това им позволява да разпознаят магнитните полета между нас и източника на сигнала. Колкото повече магнитни полета има, толкова по-голям е ефектът на Фарадей.

Изследователите откриват, че количеството за FRB 150215 е било 0. Този сигнал е пътувал през доста плътен регион от Млечния път, в който (изненадващо) е имало съвсем малко магнитно взаимодействие. Доста странно, ако питате астрономите.

„Изглежда FRB е намерил доста необичаен маршрут през Галактиката. Може би затова сме успели да го открием на фона на доста гъстия регион“, казва Емили Петров, водещият автор на научния труд.

Изследователите се опитват да открият какво всъщност е произвело сигнала. 11 телескопа се заемат със задачата. Инструментите им търсят сигнали за гама лъчи, радио вълни, рентгенови вълни, оптични и неутринови емисии. Но напразно – източникът така и не е намерен.

„Не успяхме да открием точния източник на FRB 150215. Наблюденията ни обаче сочат, че самият залп най-вероятно е бил произведен извън Млечния път“, пише екипът в своя научен труд.

Засега единствено FRB 121102 е с идентифициран източник. Той също е необичаен, тъй като представлява повтарящ се FRB. Астрономите все още не са сигурни какво точно предизвиква тези сигнали.  

Ключови думи:
Коментари