Астрономи откриха своя 22-ри бърз радио залп (fast radio burst – FRB), който наистина е озадачаващ. Причината? Мистериозният сигнал, който е траел едва няколко милисекунди, е трябвало да премине през много специален регион на Млечния път, за да достигне до Земята, предава IFL Science.

Сигналът, известен като FRB 150215, е бил засечен така, както се е случил на 15 февруари 2015 г от телескопа „Паркс“ в Австралия (инструмент, чието име се асоциира с търсене на FRB). Изследването е прието за публикация от Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Откриването на FRB 150215 си е постижение само по себе си. По-интересното в случая е, че сигналът е бил записан на живо. Това е позволило на астрономите да съберат доста повече информация, като например данни за поляризацията на радио светлината. Когато светлината е поляризирана, електрическите полета са насочени в една и съща посока. Екипът определил, че 43 процента от светлината от FRB 150215 е била линейно поляризирана.

От 22-те известни FRB сигнали, само при 4 поляризацията е била измерена. Един от тях е бил без поляризация, друг – с линейна, трети – с кръгова, а четвърти – и с линейна, и с кръгова. При FRB 150215 учените успяват да отидат една крачка по-напред. Те измерват ефекта на Фарадей на поляризацията благодарение на магнитните полета. Това им позволява да разпознаят магнитните полета между нас и източника на сигнала. Колкото повече магнитни полета има, толкова по-голям е ефектът на Фарадей.

Изследователите откриват, че количеството за FRB 150215 е било 0. Този сигнал е пътувал през доста плътен регион от Млечния път, в който (изненадващо) е имало съвсем малко магнитно взаимодействие. Доста странно, ако питате астрономите.