Един мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос се повтаря приблизително на 16 денонощия, твърди международен екип от астрономи.

Сигналът е от вида FRB - fast radio burst, бързо радио припукване и по мнението на учените идва от обект, разположен в самия край на спираловидна галактика на разстояние от около 500 милиона светлинни години от Земята.

Тези FRB сигнали най-вероятно съществуват от милиарди години. Човечеството обаче ги открива едва през 2007 г. Оттогава е разпознала само дузина от тях, а пред юни 2019-а астрономите най-накрая успяха да проследят един конкретен FRB сигнал до галактиката, от която води началото си.

Известни са около 150 FRB, но само при десетина от тях е установена повторяемост. Никой обаче не знае със сигурност какво ги предизвиква. Тъй като FRB сигналите са редки, необичайни и ярки (все пак се виждат на милиарди светлинни години в Космоса), физиците предполагат, че са вследствие от катаклизмично събитие – например сблъсък на звезди.

При конкретния радиосигнал, наречен FRB 180916.J0158+65, учените са открили, че той се появява почти на всеки час в продължение на 4 дни, след което заглъхва. След 12 дни явлението се повтаря. Изследването е обхванало 409 дни и почти не е регистрирало отклонение - явлението се повтаря на всеки 16,35 денонощия.

Изследователите са почти сигурни, че излъчването не може да се дължи единствено на черна дупка, но не изключват възможността то да е следствие от комбинация между черна дупка и звезда.

Източници: Nature, ArXiv