Астрономи откриха мистериозна „призрачна“ галактика до Млечния път

15 ноември 2018 г., 16:17
277

Млечният път.

Снимка: Avigator Thailand / Shutterstock

Млечният път не е сам-самичък във Вселената. Нашият космически дом е обграден от дузини по-малко галактики, някои от които орбитират близо, а други – далече. Сега астрономи обявиха, че са забелязали нова галактика-джудже, която изглежда малко по-необичайно.

Обектът, наречен Antilia 2 (или Ant 2) сякаш не е съвсем на мястото си. Масивен е (около 1/3 от размера на Млечния път), но е изключително блед. По големина е сравним с Големия Магеланов облак – една от двете съседни на Млечния път галактики, които са видими за невъоръженото око. Antilia 2 обаче е 10 000 пъти по-бледа. На практика тя е или твърде голяма за осветеността си, или твърде бледа за размера си.

„Това е призрачна галактика – казва Габриел Тореалба, главният ръководител на проучването, от Кеймбриджкият университет. - Обекти с подобна разсейка не са били забелязвани досега. Нашето откритие е възможно единствено благодарение на качеството на данните от „Гая“.“

Телескопът "Гая", който бе изстрелян през 2013 г., работи над създаването на най-големия и най-прецизен триизмерен космически каталог в историята. В кулминацията на 5-годишната си изследователска мисия телескопът ще е наблюдавал рекордния 1 процент от общо 100 милиарда звезди във Вселената. Макар повечето мишени да са звезди, "Гая" ще събере също данни за планети, кафяви джуджета и комети, както и за звездни феномени, като свръхнови и квазари.

Благодарение на високата прецизност на изчисленията на "Гая", учените успяват да следят движението на милиони звезди. Именно по този начин те откриват група далечни звезди, движещи се заедно. След първите анализи изследователите използват Англо-австралийския телескоп, за да проучат още 100 звезди, което им позволява да определят дистанцията и масата на Ant 2.

Мистериозната галактика се намира на около 130 000 светлинни години от Млечния път. Тя е около 13 млн. пъти по-тежка от Слънцето. И все пак, когато става дума за галактики, Ant 2 определено е лека. Големият Магеланов облак например е 1000 пъти по-тежък.

Защо Ant 2 е с толкова малка маса? "Най-простичкото обяснение е, че тя се унищожава от галактическите приливи на Млечния път- казва Сергей Копосов, съавтор на изследването, от университета "Карнеги Мелън". - Размерът на обекта обаче остава в мистерия. Обикновено, когато галактиките губят маса заради приливите на Млечния път, те не нарастват, а се смаляват."

Едно от потенциалните обяснения е, че Ant 2 се е образувала в регион от Космоса, в който тъмната материя не е била твърде плътна. Съответно заради различни вътрешни процеси, например експлозии на свръхнови и звездни ветрове, газът се е разпръснал. С течение на времето по тези покрайнини са се образували звезди, а въпросната малка галактика е достигнала до настоящия си размер. Подобно обяснение обаче изисква или супер ефикасна експлозия, или тъмната материя да се държи по начин, различен от очакванията ни. Все още не е ясно кой фактор е бил по доминантен.

„В сравнение с близо 60-те галактики около Млечния път Ant 2 определено е страна – пише съавторът на проучването Матю Уокър. – Дали въпросната галактика е само върхът на айсберга? Може би Млечният път е обкръжен от огромен брой почти невидими галактики-джуджета като тази.“

Можете да прочетете повече по темата в ArXiv.

Ключови думи:
Коментари