Може ли да има нещо по секси от дама в червено? Да - господин в същия цвят. Така поне твърдят ръководителите на серия експерименти, проведени в университета на Рочестър.Според тях, една обикновена червена вратовръзка или дори розова риза правят мъжа няколко пъти по-привлекателен и сексуално желан за дамите. А най-интересното е, че нежният пол дори не осъзнава това.

Магическата сила на цвета на черешата е в това, че кара господата да изглеждат по-силни и могъщи, смята главният автор на изследването - психологът Андрю Елиът. "Открихме, че жените възприемат мъжете в червено като индивиди с по-висок статус, които е по-вероятно да печелят повече от останалите и да се издигнат по-бързо по социалната стълбица. Точно аурата на високото положение в обществото създава привличането", обяснява той.

Защо червеното е сигнал за висок статус? Според авторите, причината е както културна, така и биологична. Навсякъде по света червеното е исторически елемент в облеклото и регалиите на богатите и могъщите. В древен Китай, Япония и Африка яркият цвят символизира просперитет и издигащо се положение в обществото, а най-могъщите древни римляни буквално са били наричани "носещите червено". Дори днес, отбелязват авторите, бизнесмените често слагат червена вратовръзка, за да демонстрират самоувереността си. Звездите пък традиционно се свързват с "червения килим".

Освен тази културна асоциация между червеното и властта, авторите сочат и към корените на човешкото поведение. При приматите червеното е знак за мъжко надмощие и се изразява най-ярко в окраската на някои алфа мъжкари от видове като павианите и мандрилите. Именно те са и най-предпочитани от дамите, защото им осигуряват храна и сигурност.

"Когато жените видят червено, то отключва нещо много дълбоко в тях, което вероятно има биологични корени", твърди Елиът. "Често казваме, че мъжете се държат като животни - тоест, показват примитивна сексуалност. Изглежда, че жените също се държат като животни, когато мернат цвета на кръвта."