При близо 75% от хората започват да се появяват проблеми с паметта с напредването на възрастта. Някои от причините са деменция или болестта на Алцхаймер, предава Мениджър Нюз.

Проучване на американски учени посочва обаче, че при жените вероятността да се проявят дегенеративни болести е в пъти по-малка. Когато навлизат в менопауза жените страдат от моментна загуба на паметта и „мъглявина” на спомените. Не им е чужда и афазията и нарушената флуентност на изказа. Въпреки това обаче жените продължават да проявяват по-добра способност да съхраняват спомените си дори и на средна или напреднала възраст. Или поне така твърди публикуваният в сп. „Менопауза” научен труд, който доказва, че жените между 45-55 години имат по-добра памет.

Според изследователите от Бостън причина за това е менопаузата и нивата на половите хормони, които влияят на конкретни аспекти на паметта. Именно невроактивните трансмитери и половите хормони, включително естрадиола, се смята, че засягат ученето и паметта при жените и лежат в основата на половите разлики в процеса на учение и запаметяване.

Според резултатите жените задминават мъжете по отношение на паметта, както и че дамите в пременопауза и менопауза имат по-добри когнитивни функции от тези в постменопауза. И всичко това е обвързано с нивата на естрадиол. Когато по време на менопаузата той намалява, това рефлектира директно върху хипокампа и затова жените успяват все по-трудно да научат нещо за първи път или да извлекат информация от паметта си.

Въпреки това те продължават да поддържат и да консолидират ефективно спомените си. Проучването е било проведено между 212 мъже и жени на възраст между 45-55 години. Екипът е сравнил изпълнението на задачи, свързани с паметта въз основа на полови различия, но и на базата на различни стадии – преди, по време и след менопауза.