Учените от NASA определено не са хората, които обичат да всяват паника покрай потенциални удари на астероиди – всеки път, когато се приближи някой, виждаме поредното съобщение до медиите, в което ни се казва, че всички известни „потенциално опасни астероиди“ имат по-малко от 0,01 шанс да се сблъскат със Земята в близките 100 години. 

Но като се има предвид, че NASA засича по около пет нови астероида всяка нощ, има достатъчно много още за откриване и възможността за изненадващ удар не е изключена. В подобен случай засега единственото, което можем да направим, е да се готвим за най-лошото. 

„Най-големият проблем, като цяло, е че няма кой знае какво, което можем да направим в подобен момент – казва Джоузеф Нут от Центъра за космически полети „Годар“ на NASA по време на годишната конференция на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско. 

Най-обезпокоителното е, че не се говори за тези неочаквани астероиди, които се засичат дни или седмици преди най-голямото им доближаване до Земята.

В последните години имаше две големи „близки срещи“ – една през 1996 г., когато комета се сблъсква с Юпитер и една през 2014 г., когато друга комета прелита много близо до Марс, най-близкия ни съсед.

Учените засичат кометата от 2014 г. само 22 месеца преди да профучи край Марс. Нут посочва, че за толкова време, ако Земята беше на пътя на кометата, няма и най-малката възможност да се реагира. 

Въпреки че NASA е създала специален отдел за защита на планетата от астероиди, Нут твърди, че досега до голяма степен сме игнорирали кометите, за да следим за астероиди. 

Според него и екипа му, NASA трябва да конструира космически кораб за намеса още сега и да го поддържа в случай, че се нуждаем от него.

Те също съветват NASA да има „обикновен космически кораб наблюдател“, който може да се насочва към астероида, за да снабди специалния кораб с по-добра представа за неговата орбита, движения, форма и ос на въртене. 

Източник: Science Alert