1. Най-скъпият зъб, продаден на търг, принадлежал на Исак Нютон. Той бил продаден през 1816 г. за £ 730 (около 3 241 $ днес), след което бил вграден в пръстена на аристократа, който го е купил.

2. През първите години от живота имаме 20 млечни зъба, които след това се заменят с 32 постоянни зъба. Терминът "млечни зъби" дава Хипократ, който смята, че тези зъби се формират от млякото.

3. Първите "стоматолози" са етруските. Те издълбали изкуствени зъби от зъбите на различни бозайници още през 7 век пр.Хр. Правели са мостове, достатъчно силни, за дъвчене.

 

4. В Древен Рим патрициите имали специални слуги, които почиствали зъбите им.

5. Древните японски стоматолози са отстранявали зъбите с голи ръце.

6. В някои африкански племена имат диви персонализирани резци, за да могат хората да се различават от животни.

7. За да се насърчи поддържането на здрави зъби и венци, в Китай е създаден национален празник, чието име може да се преведе като "Ден на любовта към зъбите", и който се чества всяка година на 20 септември.

8. Не много отдавна, протезите били популярен сватбен подарък на Британските острови. Хората вярвали, че съвсем скоро ще изгубят всичките си зъби и ускорявали отстраняването им в сравнително млада възраст.

9. Зъбният емайл е най-твърдата тъкан, произвеждана от човешкото тяло.

10. Ако сте десничар, дъвчете по-голямата част от храната от дясната страна на челюстта, както и обратното, ако сте левичар - от лявата.

11. Въпреки че калцият е необходим за костната тъкан, 99% от калция в организма е в устата.

12. Ако при един от еднояйчните близнаци липсва някой от зъбите, по правило същият зъб липсва и при другия близнак.

13. Европейската мода в началото на 19 век била хората да покриват зъбите си със специална жълта боя, за да имат визуално снежно бял тон на кожата.

14. Зъбите са единствената част от човешкото тяло, която не може да се самовъзстанови.