Това е изповедта на един истински книгоман. Ани Мюлер е журналист, писател и блогър, която си признава: „Аз съм зависима."

Всичко това се случва през целия ми живот – от детството досега. – споделя тя. - Може би трябва да спра? Не, няма. Ще се върна в книжарницата, в библиотеката, ще се върна при моя безкраен списък с електронни книги и при моите препълнени с книги лавици. Те ме познават. Обичат ме. Това е всичко, което ми трябва. Защо трябва да спирам?

А защо вие не започнете? Когато човек чете повече, животът се променя. Вижте как се случва всичко това.

1. Ще намерите безопасен начин да избягате от проблемите, стреса и скуката в собствения си живот.

Не е необходимо да прибягвате до антидепресанти или алкохол. Купете си книги или си свалете безплатни електронни издания – ще ви излезе по-евтино. Потопете се в историята, в един друг свят. Преселете се от своята глава в главата на героите. Това е бързо, икономично и мобилно – това е вашият личен авариен изход, когато светът стане непоносимо тежък. И кой ще ви гледа отвисоко заради едно обикновено четене на книги? Аз няма да кажа на никого какво се случва всъщност. Обещавам.

2. Ще откриете, че имате семейство.

Да, знам. Имате родители, братя, сестри и още цял куп роднини. А може би не. Може би се чувствате самотни на този свят. И изоставени. Дали сте такива или просто усещате, че не се вписвате в собственото си семейство – станете страстни читатели и ще откриете ново прекрасно семейство. Това е едно глобално, огромно и напълно отворено семейство. Семейството на читателите. Хората, които обичат книгите. Литературните наркомани. Библиофилите. Станете един от нас и ще откриете сродни души във всяко кътче на земното кълбо. Разбира се, ние си имаме таен сигнал, нещо като семейно ръкостискане. Просто вземи една книга и започни да четеш. Това е всичко.

Ние ще те видим. Ще разберем за теб. И ще бъдем винаги до теб, когато имаш нужда.

3. Ще станете част от един безкраен глобален разговор.

Книгите са нещо, с помощта на което миналото общува с нас. И не само – те са начин на общуване между култури, страни, социални прослойки и групи. Книгите ни позволяват съвсем ненатрапчиво да влезем в други животи, в други светове, но в същото време да се потопим напълно. Това е невероятно.

И ако досега не сте искали да бъдете някой друг, да отидете някъде, да преживеете нещо, което не сте могли да изпитате в собствения си живот, всичко това е в книгите. Какво чакате още?

4. Ще се научите да говорите красиво.

Четенето е най-безболезненият начин да попълните речниковия си запас, да подобрите правописа си и да разширите граматическите си познания.

Четете повече и ще можете самодоволно да се подсмивате, когато ваши приятели допускат елементарни правописни грешки в статусите си в социалните мрежи. И ще можете да ги поправяте. Ще станете „граматически тиранин", както винаги сте си мечтали.