Съвременните деца са в повечето случаи затрупани с игри, дрехи и консумативи. При някои обаче това е в повече от нормалното. Става дума за децата на по-заможните семейства, но също така и на тези със средни финансови възможности. Именно те много често страдат от синдрома на богатото дете. Тоест – притежават повече, отколкото наистина им е необходимо.

Този тип деца не познават романтичното и трогателно очакванe на жадуван подарък. Те дори вече не знаят как да желаят нещо, защото са презадоволени от вещи. Това е и синдром на потребителското общество и за съжаление носи много негативи по отношение на възпитанието.

Снимка: Shutterstock

Какво представлява този проблем

Рикопатията или синдромът на богатото дете се класифицира от психолозите като разстройство и засяга най-вече децата, отглеждани в среда на свръхзащита и материална компенсация, но с липса на внимание, отделено време или обич от страна на родителите.

По-тревожното е, че този синдром става все по-разпространен по света и отдавна не е запазена марка само на богатите семейства. Много родители от средната класа използват тези материални ресурси като метод за отглеждане на деца.

Защо детето страда

Такова дете освен разглезено, придобива и едно по-грубо отношение към околните, дори и към своите родители. То вярва, че има право на всичко и не пита, а изисква. В повечето случаи е доста мързеливо, лесно се разочарова и е склонно към насилие, ако не бъде напълно удовлетворено. В крайна сметка това води до различни личностни проблеми като:

- Ниско самочувствие. Презадоволяването не помага на детето да развие потенциала си, тъй като получава всичко наготово и няма нужда да полага усилия.

- Лош контрол над емоциите. То наистина не знае какво да прави с емоциите си и често само предизвиква отвращение. Причината е, че никой от родителите не се е постарал да го научи и да му обясни как да реагира, когато е тъжно, ядосано или щастливо, така че му липсват инструментите за емоционален контрол.

Снимка: Shutterstock

- Много ниска толерантност към разочарование. Просто не търпи нещо да не става по начина, по който иска.

- Агресия. Обикновено има поведенчески проблеми в училище, в семейството и/или в социалната среда.

- Алкохол и наркотици. Голям процент тийнейджъри, израснали в такива условия, имат проблеми със злоупотребата със забранени вещества.

- Ниски резултати в училище. Често този тип малчугани се представят лошо в училище, защото им липсва способността да визуализират житейските цели.

В повечето случаи вината е на родителите. А материалните придобивки няма как да компенсират липсата на обич и прекарано време заедно. Проблемът е, че това води до липса на граници и незачитане на правилата.

По материали от DonnaD / източник: Новите родители