Изглежда всеки от нас по природа е оптимист. Дори когато имаме тенденция да притесняваме за бъдещето, продължаваме да вярваме, че всичко ще се нареди по най-добрия начин.

Учени открили, че онези от нас, които лесно генерират позитивни мисли, уверено предвиждат бъдещото си щастие. По-изненадващо, тези, които са склонни да си представят негативно развитие на ситуациите, всъщност не очакват мрачни времена.

Вместо това психолозите са убедени, че продължаваме да вярваме, че ни предстои добро - и автоматично отхвърляме мисълта, че потенциално лошите събития действително може да ни се случат.

"Хората изглежда се опитват да отхвърлят с обяснението си наличието на лоши възможности, мислейки, че те няма наистина да се случат", казва авторът на изследването Ед О'Брайън от Университета на Мичигън.

"Винаги съм бил впечатлен как се променят възприятията на хората по отношение на щастието. Някои дни бъдещето ни изглежда светло и вълнуващо, а в други дни същото бъдещо събитие ни се струва стресиращо и плашещо."

В сп. Psychological Science д-р О'Брайън описва пет изследвания, които е провел, карайки участниците да отговарят на въпроси, които се отнасят до минали и евентуални бъдещи преживявания.

"Колкото по-лесно е за хората да възстановят минали позитивни преживявания, толкова по-щастливи казват, че се чувстват" .

"За сметка на това им е по-трудно да обяснят отсъствието на добри възможности. Липсата на добри събития в бъдещето ни кара да се чувстваме много по-зле, отколкото наличието на лоши."

Предишни изследвания също сочат, че колкото по-лесно човек генерира позитивни минали преживявания, толкова по-щастлив е. Ето защо е настина важно да гледаме на живота откъм светлата страна.

Източник: Daily Mail