Невъзможността да кърмите, може да бъде много стресираща. Особено, когато сте станала майка за първи път. Чувствате се непълноценна, изпитвате и огромна вина към бебето. Да не говорим за кърмещите майки, които негласно започват да ви сочат с пръст.

Причините да се случи това са различни – както психологически, така и чисто физиологични. И не бива да се самобичувате, ако за съжаление не успявате да нахраните по този начин бебето си.

Кърменето не е лесно и инстинктивно за всички

Има майки, които наистина изпитват непреодолими трудности. Това, което е важно да знаете и с което трябва да започнете, е, че всички жени могат да кърмят, стига да желаят, дори и след прекаран рак на гърдата.

Истинските проблеми идват от самата майка. Ако вие не сте напълно сигурни в избора си, ако се чувствате неудобно, скована или сте под силен стрес, нормалната лактация може да се наруши и дори да спре.

Друг проблем може да бъде, ако бебето не е било поставено на гърдата веднага, още през първите часове от своя живот. Именно сученето, упражнявано от бебето върху гърдата, предизвиква кърменето. Анатомични дефекти като „заешка уста“ или цепнатина на устната също могат да предотвратят този тип хранене. В случай на затруднение жените могат да се консултират с акушерка, педиатър или специалист по кърмене.

Какви причини може да има още

В основата на трудностите често стои прост проблем, свързан с позиционирането на бебето: твърде ниско, твърде високо, обхваща само върха на гърдата, не отваря добре устата си. Майките трябва да бъдат практически насочени и обучени, но също така и подкрепяни, за да може кърменето да се случи.

Те не трябва да се чувстват виновни, заради затруднението, и преди всичко трябва да имат свободата да избират. Трябва да се знае обаче, че е нужно търпение и постоянство. Само тогава може да има успех. И колкото по-често се поставя бебето на гърдата, толкова повече се стимулира увеличаването на млякото. А за тези, които смятат, че бебето им не получава достатъчно мляко, може просто да увеличат приема си на вода – това също помага на кърменето.

Пазете се и от другата крайност: излишъкът от мляко може да причини болезнено задръстване на гърдите, треска или дори възпалителен процес. В този случай е препоръчително да се консултирате с лекар.

Новите родители