На около 3 години ние всички започваме да лъжем. В този момент от развитието на нашия мозък ние научаваме, че разполагаме с невероятно мощен и гъвкав инструмент на разположение – нашият език, и можем да го използваме, за да си играем с реалността и да повлияем на събитията, които ни засягат. Скоро след това научаваме, че лъженето е лошо и не трябва да го правим.

Повечето от нас след време регулират лъжите до санитарния минимум, който ни позволява изградената по-късно личност на зрял човек, но истината е, че определен брой хора остават патологични лъжци до края на живота си. Защо? Какви са психологическите причини за това?

Според психологията патологичното лъжене е личностно разстройство точно каквито са психопатията и нарцисизма. “Според мен всичко се свежда до дефект в неврологичното структуриране на мозъчните връзки и то по-специално до онези, които отговарят за емпатията (съчувствието)”, коментира псхиатърката Джудит Орлоф, авторката на книгата “Наръчник за оцеляване на емпата”. “Нарцисистите, социопатите и психопатите не изпитват съчувствие по начина, по които го изпитваме ние”, допълва тя. “Когато те лъжат това не ги засяга толкова силно, колкото засяга обикновените хора”.

“Много хора, които общуват с патологични лъжци, било във връзка, било като познати или колеги, просто не могат да разберат защо те лъжат така. Причината за това е, че те се опитват да вкарат тези хора в своите стандарти за това, какво значи да си емпатичен и да проявяваш съчувствие”. Но те просто не могат да влязат в тези стандарти. Всъщност, напълно възможно е патологичните лъжци да не разбират, че лъжат през по-голямата част от времето. Орлоф смята, че най-често тя наистина вярват, че казват истината в повечето случаи. Истинската причина е, че те желаят да имат власт над някого, когото лъжат и това е водещата причина за патологичните им лъжи и изкривяване на реалността. А това е особено опасно за силно чувствителни хора, защото те просто привличат нарцисистите.

Когато видят, че някой лъже, те се опитват да го разберат и понякога дори започват да обвиняват себе си. В крайни случаи това може да стигне до момента, когато жертвите да приемат това, което им се казва, да изоставят своята версия на реалността и да приемат за истинна изкривената версия на патологичния лъжец. Най-добрият начин да избегнете капана на патологичния лъжец е да бъдете достатъчно силни и да запазите своята версия на реалността, която не е базирана на лъжа.

Източник: Science Alert