Бебето се буди често през нощта, плаче и трудно се успокоява.
Мама и татко са на крак. Не могат да седнат, камо ли да се наспят. Обикновено това с пълна сила се отнася за майката, на чиито ръце тежи грижата за новороденото и кърменето.
Въоръжете се с търпение. Трябва да минат поне 6 месеца, докато положението се промени.

Проучване сочи,  че около 40% от 6-месечните бебета не спят през нощта. А когато навършат една година, тази цифра пада до 28%. Тоест цикълът на съня зависи пряко от възрастта на детето.

- Новородените на възраст от 0 до 3 месеца се нуждаят от около 14-17 часа сън на ден.

- От 4 до 11 месеца се счита за нормално, ако бебето спи от 12 до 15 часа.

- Четиримесечните имат много индивидуална „нощна“ програма: някои спят по-дълго, без да се събуждат, докато други все още трябва да се събудят, за да ядат или да се успокоят в ръцете на майка си. Но като цяло все още е малко вероятно бебтата на тази възраст да започнат да спят през нощта.

Родителите също трябва да имат предвид, че през първата година от живота режимът на сън може да варира значително: една седмица бебето може да спи спокойно няколко часа подред, следващата седмица ще се събужда на всеки час. Това е нормален процес.
Периодът на нощните събуждания скоро ще приключи.
Междувременно, ако бебето има проблем с нощния сън, проверете дали нещо не го притеснява.

Ето някои от най-очевидните причини за проблеми със съня.

1. Бърка деня с нощ

Понякога това се превръща в истински проблем за семейството: бебето остава будно през нощта и спи през деня. То лесно обърква с циркадните ритми, особено през лятото. Много млади родители преминават през този период.
За да установите нормален режум, трябва да се опитате да сведете до минимум активи дейностите с бебето вечер, да премахнете яркото осветление или да изключите силната музика.
Може би си струва да инвестирате в затъмняващи щори, за да блокирате лятното слънце.
Има няколко причини, които причиняват дискомфорт на бебето по време на сън и могат да го събудят:

- Стайната температура (твърде висока или ниска). 

- Неудобно му е в леглото (студено, твърдо).

- Осветление в стаята (по-добре е да оставите слаба светлина от нощна лампа).

- Ярки интериорни елементи.

- Внезапни шумове (чукване, щракане, падащ предмет).

Затова през първите шест месеца педиатрите препоръчват родителите да спят в една стая с детето, за да коригират тези неблагоприятни фактори.

2. Иска да е близо до мама

Много често бебетата изпитват тревожност при раздяла с майка си и това може да повлияе на съня. То се събужда, за да бъде полюляно от майка си, то ще усети миризмата й, ще почувства топлината на ръцете й, ще се почувства по-спокойно, ще заспи.
Детето може да плаче през деня, ако майката го постави в креватчето и например излезе от стаята.
Всичко, от което то има нужда в този момент е мама или татко да го вземат на ръце и да го успокоят.

3. Спи през деня

Моделите на сън и бодърстване на бебето могат да варират значително през първите 12 месеца от живота, така че е важно да реагирате на променящите се нужди от сън. Например, обикновено се препоръчва бебе под седем месеца да подремва три пъти на ден. Но ако то почива много през деня, то през нощта естествено ще иска да бъде активно. Ето защо, когато започне да спи лошо през нощта, си струва да го наблюдавате през деня, за да видите дали не прекалява с дневния сън.

След това трябва да го оставяте да спи по-малко през деня, така че основният период на почивка и възстановяване да е през нощта.

Продължава на страницата на Новите родители