Има един момент по време на бременността, когато родителството се превръща от абстрактна идея в неоспорим факт. И си е страшно. Като стяга-ме-сърцето-вие-ми-се-свят страшно.

Защото изведнъж ви удря това, че тази малка нектарина, превърнала се в артишок, превърнал се в ананас, растящ в корема ви, всъщност е жив, дишащ човек, който ще изисква неща от вас. Но малките хора не идват с упътване за употреба, така че какво се прави?, пита се Бони Гибс Венгроу от parents.com

Добрата новина: не сте единственият бъдещ родител, който е обзет от притеснения за бебето. От чудновати мисли до напълно разумни опасения – майките разкриват най-големите си страхове на млади родители, а ние ги успокояваме.

Страх #1:
Бебето ще провали брака ми
 

Бебето може и да изглежда като постоянно трето колело във връзката и в известен смисъл си е така. Това може би обяснява защо някои бъдещи родители, като мен, се страхуват от опустошението, което то може да нанесе на брак, иначе твърд като скала. Виждала съм как щастливи двойки се обръщат един срещу друг, след като са прекарали немалко безсънни нощи в грижа за новороденото. Чувала съм млади майки, които се оплакват, че гърдите им са се превърнали от ерогенни зони във вимета. Естествено, не исках да ми се случва нищо такова и бях твърдо решена, когато се появи нашето бебе, да правя нещата различно. Дали планът ми проработи без спънки? Не точно – имаше някои неуредици – но пет години по-късно със съпруга ми сме по-силни и по-влюбени отвсякога.

Разбира се, прекарването на качествено време с партньора помага. „Опитайте се да имате поне веднъж седмично вечер за вас двамата и нека всеки партньор да има време и за себе си“, предлага д-р Прийти Парик, асистент клиничен професор във Факултета по педиатрия на Медицинския университет Mount Sinai. „Освен това е важно да се цените един друг и да отдавате значение на труда и усилията при отглеждане на дете.“

Страх #2:
Няма да се привържа към детето си
 

За някои родители майчината или бащината любов се появява в мига, в който видят новороденото, или веднага след контакта кожа до кожа. Но за други връзката не е незабавна.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.