Въпреки че са публични личности, кралицата на Великобритания и кралското семейство почти не използват фамилното си име. Толкова рядко, че някои хора мислят, че просто нямат такова. Разбира се, кралските особи имат фамилии, но имат и причини да не са известни с тях.

Всъщност британските монарси рядко използват фамилните си имена, защото всъщност не се нуждаят от тях. Те са достатъчно известни и без подобни формалности.

До 1917 г. членовете на кралското семейство са се справяли съвсем добре без фамилно име, като са използвали само първото име и името на династията си, докато крал Джордж V не внесъл промяна в традицията.

Причината била, че крал Джордж принадлежал към династията Сакс-Кобург и Гота. Тя е от германски произход, което водело до неприятни асоциации в момент, в който Германия е противник на Англия в Първата световна война.

Кралят решил да смени непопулярно звучащото име с нещо по-задоволително, избирайки Уиндзор по името на един от замъците, които са собственост на кралското семейство. Той обаче не променя само името на династията, но и прави Уиндзор официално фамилно име на цялото британско кралско семейство.

През 1947 г. принцеса Елизабет