Кралица Елизабет II, най-дългогодишният монарх на Обединеното кралство, е на цели 94 години. Много неща са се променили в света по време на нейното царуване, но не и хранителните ѝ предпочитания, свидетелства официалния кралски готвач, цитиран от Bright Side. Два пъти седмично Кралицата получава списък с предложенията за менюто си и отбелязва онези, които ѝ допадат. Ето какво най-често избира кралицата. 

 

1. Чай с бисквити преди закуска

Снимка: Shutterstock

 

Кралицата започва деня си рано с каничка прясно приготвен Ърл Грей без захар и една-две бисквити.

2. Закуска с мюсли и плодове

Типичната закуска на кралицата включва плодове и мюсли. Понякога си позволява филийка с конфитюр или мармалад и в много специални случаи бъркани яйца с пушена сьомга и трюфели. Според бившия ѝ готвач, тя си позволява пресни трюфели само около Коледа, когато ги изпращат като подарък.

3. Чаша джин преди обяд

Известно е, че преди обяд Нейно величество обича да пие следния коктейл: джин и дюбоне с много лед и парче лимон. Рецептата за този коктейл може да се намери онлайн. 

4. Без нишестени храни за обяд

Снимка: Shutterstock

 

Кралицата обядва в 13:00 часа. Обядът най-често включва риба, като например дувърски морски език на скара върху легло от задушен спанак или гарнитура от тиквички или просто печено пиле със салата. Кралицата се стреми да избягва нишестени храни на обяд и вечеря, така че в менюто няма картофи, ориз или макаронени изделия.

5. Следобеден чай с тортички и сандвичи

Следобедният чай често се предлага традиционната „спондж кейк“ с мед и сметана, както и с шоколадова бисквитена торта, която Нейно Величество обожава. Според бившия главен готвач Макгрейди два вида сандвичи за кралския следобеден чай: с краставици, пушена сьомга и яйце или шунка с горчица, без корички. В допълнение присъстват и „мармаладени парички“ – филии с масло и мармалад, нарязани на малки кръгчета.

Спондж кейк „Виктория“. Снимка: Shutterstock

 

Gallery

Снимка: Guliver / Getty Images