Декември вече чука на вратата и търпеливо стои с червените си ботушки на килимчето пред входа. Ще украсяваме елхата, ще окачваме лампички по прозорците и чорапчета над камината и ще месим тесто за курабийките.

С този дух идва най-вълшебният месец в годината. Носи със себе си коледни базари, греяно вино и равносметка. Преброяваш изминалите месеци. Започваш с януари, февруари, март... Ах, колко хубаво беше на морето през август! Спомняш си за добрите постъпки, за веселите моменти.

След това правиш планове и за останалите дни до края на годината. Бъдни вечер, Коледа, Нова година, някъде между тях и парти в офиса. А защо не и една разходка до планината. Отделяш дни за пазаруване. Подарък за брат ти, за майка ти, за децата... Какво да е тази година? Нека отново не е парфюм, нито пък шал, нито пък ваза. Нека е подарък с душа. Подарък, носещ свое собствено, лично послание.

Подари книга за Коледа.

Защо да е книга ли? Защото е подарък, в който е заложен вкус и естетика. Носи уют и доверие, носи магия.

Книгата не е обикновен подарък. Чрез нея подаряваш слово, подаряваш история, подаряваш чувство.

Книгата, която подаряваш, казва: „Познавам те, слушам те, интересувам се от теб". Когато избираш книга за подарък, винаги мислиш какво би харесал човекът, за когото ще бъде предназначена. Подбереш ли историята правилно лесно би му показал, че го познаваш, че се вслушваш в думите му и че си разбрал потребностите му. Хубаво е да знаеш, че някой някъде там те чува.

Книгата е интимен подарък. Когато подариш някому своя любима книга, ти му доверяваш парченце от себе си. Ние сме това, което четем. Всяка следваща история, която научим; всяка следваща емоция, която ни погъделичка, докато преминаваме през страниците; всичко това ни превръща в тези, които сме. Учи ни на емпатия, учи ни да обичаме, учи ни да сме борбени. Променя ни и то безвъзвратно. Променя ни и ни прави по-добри.