Цветята ни помагат да изразяваме чувствата си. Те са красив израз на вътрешната ни нагласа и настроение. Понякога те са в състояние да кажат повече от думите. В същото време неправилно подбраният букет може да предизвика неразбиране и дори недоволство. Съществуват народни поверия, според които цветът и видът на цветето са определящи за създаване на впечатление или за отправяне на някакво послание.

Ето кои цветя в никакъв случай не трябва да подарявате на близък човек:

1. Жълти рози

Жълтият цвят обикновено се свързва с предателство или изневяра. В някои култури се асоциира с раздяла и дори смърт. Затова е най-добре да избягвате тези цветя, когато правите подарък на човек, когото обичате.

2. Черни рози

Черният цвят на розите може да буди някаква романтична символика, но е много по-вероятно да се асоциира с тъга и траур. По този начин – вместо да предизвикат радост и възхищение, черните рози могат да предадат негативни емоции, които не са подходящи за интимен подарък и любовно послание.

3. Оранжеви лилии

Лилиите се смятат за символ на чистотата, но оранжевият цвят може да им придаде малко по-различно значение. Оранжевите лилии могат да се асоциират с очакване, което да доведе до недоразумения в романтичните отношения и някакво неразбиране. Общо взето изпращат погрешни сигнали. Ако нямате намерение да започвате връзка с някого, избягвайте тези цветя.

4. Бели хризантеми

В много култури белите цветя се смятат за символ на чистота, но не забравяйте, че не по-рядко тези цветя се свързват с погребения. Такъв букет може да предизвика недоразумения и нежелани асоциации. Достатъчно е да пробегне дори кратка мисъл в тази посока, за да помрачи удоволствието на получателя им. Според някои суеверия пък белите хризантеми могат да провокират конфликти в отношенията.

5. Гераниум /Здравец

Очаквате, че здравецът ще носи посланието за здраве, късмет, благополучие, любов, но нищо подобно. Въпреки красотата си тези цветя се смятат за символ на раздялата. Знаменията свързват здравеца със сбогуване и раздяла, така че подобен подарък може да послужи като злополучно послание в една връзка.

Когато избирате букет за любим човек, не забравяйте, че всяко цвете носи свое собствено послание.