Всички сме били творци като деца. Покажете на възрастния кашон и той вижда кашон. Покажете на детето кашон – то ще види къщичка за куче, кош за балон или нещо, по което може да рисува.

В прочутата си лекция „Погубва ли образованието творческия талант?“ сър Кен Робинсън казва:

„Това, което знаем със сигурност е, че ако не си подготвен да сгрешиш, никога няма да ти хрумне нищо оригинално. И когато станат възрастни, повечето от децата са загубили тази своя способност. Започват да се страхуват да грешат… Резултатът е, че образоваме хората извън творческия им капацитет.“

Учили са ни да се стремим към съвършенство и похвали.

Творческите личности знаят, че съвършенството не съществува. Те не се страхуват да грешат или да бъдат отхвърлени. Те активно търсят критика, за да подобрят нещата.

Незабавният успех е мит. Хората, които са постигнали успех според собствените си разбирания са правили грешки и са били отхвърляни десетки пъти. Преди да основе студиото си, Уолт Дисни бил уволнен от редактора си поради „липса на въображение и добри идеи“.

За да си възвърнем творческите способности, трябва да сме готови да рискуваме и да грешим.

Всяко малко действие може да допринесе за промяна в начина ни на мислене, така че да спрем да се боим от грешките. Можете да започнете от най-дребните всекидневни детайли:

Например:

  • Вместо да минавате всяка сутрин по един и същ маршрут, изберете друг път и обърнете внимание на обкръжението. Ще видите и преживеете нещо различно.
  • Експериментирайте и сгответе нещо различно.
  • Вместо да работите на бюрото си, опитайте да седнете на друго място, например някъде на открито.
  • Гледайте филм в жанр, който не бихте избрали.
  • Разменете книги с приятели.
  • Послушайте музика извън любимите ви стилове.
  • Вместо да водите дневник със собствените си мисли, опитайте да пишете от гледната точка на приятел – представете си как тя или той биха възприели същата ситуация.
  • Вместо да си останете у дома през уикенда, свържете се с приятели. Ако сте типичен интроверт, приемете поканата за парти. Просто отидете и наблюдавайте.

Никога не подценявайте силата на дребните неща. Когато свикнете често да опитвате по нещо ново, тогава е по-лесно да излезете от зоната си на комфорт. Ставате по-склонни да рискувате и да правите грешки – а в това е тайната на творческото мислене.

Източник: LifeHack