Точно в този момент говорите със себе си. През целия ден, всеки ден, разговаряте със себе си за света около вас — разказвате, тълкувате, правите оценка. По-важното е, че вие говорите със себе си за себе си.

В зависимост от вашите вярвания за себе си и вашата среда, вътрешният разговор може да ви помогне да постигнете емоционално благополучие и лични и професионални успехи, или да ви накара да сте нещастни и сериозно да ограничите потенциала ви да създавате здрави взаимоотношения и да намирате удовлетворение в живота си.

Много от вашите несъзнателни вярвания са се развили през вашето детство.

Когато сте били хлапе, сте попивали всичко от средата и сте правили изводи от нещата, които сте виждали, чували и ви е било казвано. Ако всеки път, когато сте показвали гняв, майка ви ви е наказвали да си ходите в стаята без вечеря, с течение на времето сте се научили да погребвате гнева си. Ако баща ви ви е обръщал внимание, само когато си идвате с трофеи, то печеленето се е превърнало в единственото нещо, което е от значение за вас.

По едно време вашите вярвания ви закриляха и ви помогнаха да се ориентирате в живота си. Но като възрастен, вярвайки, че не можете да изразявате гнева си, или че печеленето е всичко, което има значение — вече не ви помага. Това ви ограничава.

По онова време вашите вярвания са ви закриляли и помагали да се ориентирате в живота. Но като възрастни, вярата, че не можете да изразявате гнева си, или че печалбата е единственото нещо, което има значение — вече не ви помага. Тя ви ограничава.

За да разберете как вашите несъзнавани убеждения въздействат върху живота ви, мислете за тях, като за част от математическо уравнение.
Американският психолог Албърт Елис (1913-2007) предлага много проста формула, за да обясни много сложните начини, по които реагираме на околната ни среда: А + В = С.

А отговаря на "Активиращо събитие" ("Activating Event"): Имате групов проект, който се очаква да бъде завършен в рамките на два дни и всички членове на екипа ви са си тръгнали рано. Някой, с който сте си изкараи чудесно на първа среща никога не ви се е обадил за втора.

В отговаря на "Вяра" ("Belief"): Хората винаги се възползват от упоритата ми работа. Има нещо фундаментално сбъркано в мен; Не съм за обичане.

C отговаря на "Последици" ("Consequence"): Вие завършвате проекта самостоятелно, след което изливате такова голямо възмущение към колегите си, че те не ви канят повече на обедите. Вместо да поемете инициативата и да се обадите и сами да ги поканите на обяд, добавяте името им към един дълъг списък с хора, които са ви отхвърлили.

Сега, когато знаете до каква степен вашите вярвания за себе си определят поведението ви, можете да разберете защо промяната им е толкова важна. За да направите това, трябва да разберете и анализирате погрешното мислене, което стои зад тях — да се освободите от негативния вътрешен разговор и да го замените с нови вярвания, които поддържат вашето благосъстояние.

За да промените вярванията си за себе си, трябва да проследите емоциите си до мислите и вярванията, които вече не ви служат.

Както се казва, тези, които не се учат от историята, са обречени да я повторят. Ако можете да осъзнаете собствената си история, можете да изберете да не повтаряте старите, ограничаващи начини на поведение. След това можете да видите ситуация с нов поглед — умът на начинаещия, който ви позволява да правите нови избори, които могат да подобрят живота ви.

За да идентифицирате неосъзнатите си вярвания, следващия път, когато сте разстроени или ядосани, се опитайте да настроите вътрешния си разговор чрез пълна осъзнатост. Седнете тихо с емоцията и наистина си позволете да я изпитате.

Къде я чувствате в тялото си? Каква мисъл задейства?

"Ослушайте се" за неща като:

• Не мога да бъда щастлив, докато нещата не са перфектни, а аз никога не успявам да върша нещата перфектно.

• Чувствам се сякаш животът ми се изплъзва от контрол; Трябва да съм подготвен за най-лошото.

• Знам, че ако обстоятелствата в живота ми се променят, най-накрая ще се чувствам добре отвътре.

След като установите кое е вярването, което предизвиква емоциите ви …

Задайте си следните въпроси:

• От къде произхожда то?

• Все още ли ме подкрепя?

• Или ме дърпа назад?

• Кара ли ме да действам от позицията на страха?

• Мога ли да го заместя с по-продуктивно вярване?

Да приемем, например, че току-що сте чули, че в града ви отваря офис компания, за която винаги сте искали да работите. Вие си казвате — не съм достатъчно умен, за да кандидатствам за мечтаната си работа. Сега прегледайте списъка с въпроси и отговорете на всеки от тях. След като прехвърлите някоя натраплива мисъл в ума си, си спомняте учителя от гимназията, който ви третираше като глупак. Разбирате, че убеждението, че не сте достатъчно умни, ви е попречило да преследвате целите си и е ограничило потенциала ви да напреднете в кариерата си.

Сега превърнете старото негативно вярване в ново, положително: Много от изискванията за работата отговарят на моя трудов стаж.

Вашите вярвания за себе си са като невидим, скрит сценарии, по който неосъзнато се водите в живота си.

Погрешното мислене, което е възникнало във вашето детство, ви е ограничавало достатъчно дълго. Имате силата да промените вярванията си и трябва да го направите.

Framar.bg