Французите са известни с гастрономията си – обичат да си похапват. Защо обаче много от тях са слаби, за разлика от американците и германците, при които затлъстяването се превръща в национален проблем? Отговора дава проучване. И той е малко или повече изненадващ: редовното хранене със семейството намалява риска от трупане на килограми, твърди Центърът за изследване на начина на живот CREDOC.

90% от калориите си френските жени и мъже поемат по време на основните яденета и само 10 на сто между тях. В САЩ над 20% от калориите се приемат извън закуската, обяда и вечерята.

Хората с наднормено тегло във Франция са само 15 на сто, докато в Съединените щати – 27 на сто. Във Франция храненето е част от социалния живот, наслаждават му се и оценяват качеството, за американците обаче то е по-скоро техническо действие, казват от института. И добавят, че французите не се тъпчат, за да заситят внезапно сполетелия ги глад – просто това не им се случва. Така запазват фигурата си.