Всички сме чували как бебетата се заливат от смях, докато някой възрастен ги гъделичка. Грешка! И то голяма!

Гъделът не е полезен за новородените, както и за всички деца или възрастни. Дори и на шега, не бива да го правите, тъй като смехът невинаги означава радост, а може да е знак за сериозна тревога.

Как се отразява гъделичкането на детето

От гъдела, както казахме, страдат всички, независимо от възрастта си. Има хора, които не го усещат, но по-голямата част реагират остро при гъделичкане. Просто реакциите при гъдел са различни – от истеричен смях до сълзи.

Това е физиологична, чувствителна и тактилна реакция, причинена от внезапното докосване на част от тялото, която причинява неволни движения и най-често смях. Но има хора, при които този смях е по-скоро знак за раздразнение.

Защо това може да бъде опасно

Проучване разкрива защо гъделичкането, особено при децата, невинаги е нещо добро. Изследването, проведено от Калифорнийския университет, се фокусира върху връзката между гъделичкането и малчуганите. Според него, провокираният смях при гъделичкане, не показва удоволствие. Той е по-скоро отражение на усещането, което не е пряко свързано с настроението.

Всъщност гъделичкането може да причини дискомфорт и дори болка. Неслучайно децата често казват „стига“, но тъй като се смеят, думите им не се приемат сериозно. А силното и продължително гъделичкане, може да бъде и много рисковано, тъй като пречи на бебетата и децата да дишат правилно.

Какво усеща бебето

Това, което се появява на лицето на детето, е не усмивка, а болезнена гримаса. Според проучването, гъделичкащият смях е спазматичен рефлекс, използван от тялото, за да освободи напрежението. В най-екстремните случаи може да доведе до загуба на мускулен контрол, временна парализа, загуба на съзнание, гадене и дихателна недостатъчност.

Друго изследване се фокусира върху уязвимостта на тези, които страдат от гъделичкане. В такъв момент те имат по-малък контрол върху тялото и реакциите си. Някои хора използват тази временна уязвимост, за да демонстрират по такъв начин своето надмощие.

По материали от Curioctopus / Новите родители