Всички сме усещали силата на дори съвсем лекия допир по ръката – той може да предизвика вълнение, комфорт или отвращение, зависи от това кой и кога ни докосва, пише LiveScience.

Ново изследване доказа за първи път, че видът усещане се определя основно от емоционалната ни нагласа.

Чрез сканиране мозъците на група хетеросексуални мъже учените наблюдават как те реагират на докосване. В единия случай те вярват, че по крака ги погалва привлекателна жена, а в другия – мускулест мъж.

В резултат на това първичният соматосензорен кортекс, областта в мозъка, за която се смята, че отговаря само за физическото докосване, се активира повече от женския, отколкото от мъжкия допир.

В действителност обаче и в двата случая докосването се осъществява от жена и физическият контакт е един и същ. Емоциите на участниците по време на експеримента са предизвикани от гледането на видео, което в единия случай ги кара да повярват, че са докосвани от жена, а в другия - от мъж.

„За първи път показахме, че първичният симатосензорен кортекс, който разкодира основните качества на докосвани обекти, като например колко гладко или грапаво е нещо, е чувствителен и към социалното значение на докосването", казва изследователят Майкъл Специо.

Преди се смяташе, че физическите и емоционалните аспекти на докосването се обработват по различни пътеки в мозъка. Това изследване доказва, че напротив, емоцията е част от тълкуването на допира още в самото му зараждане.

„Нищо в мозъка ни не е напълно обективно. Възприятията ни са дълбоко и всеобхватно повлияни от чувствата ни за нещата, които възприемаме", обобщава Кристиан Кайзерс от Грьонингенския университет в Холандия.