Отказът на детето да се облече сутрин за детската градина е типична фаза на развитие в предучилищната възраст и тренира утвърждаването на характера му. Проявите са ясни на всички родители, преминали през този проблем. Детето упорито отказва да облече дрехите, които сте му подготвили и ви бави до степен на почти фатално закъсняване.

Защо малчуганите правят това

Има деца, които сутрин кръстосват ръце и се противопоставят на всичко: от закуската до миенето на зъбите, от събличането на пижамата до обуването на обувките. Но най-голямото предизвикателство пред родителите е отказът на малчугана да се облече. На практика детето отхвърля всичко, което му предлагате, защото: не е по неговия вкус, изведнъж спира да харесва този цвят, не му е удобно, не обича копчета и т.н. Истинската причина обаче е друга -  това е начин да утвърди личните си вкусове и характера си.

Как да се справите

Оставете детето да направи само избора на дрехите си. Намесете се само в случаите, ако избраното не е подходящо за сезона. Приемете, че може да се случи да се върнете от вратата, защото детето е решило нещо друго в последния момент и вече съжалява за избора си.

Добрата новина е, че това е нормално поведение, и рано или късно ще премине. По-скоро трябва да се притеснявате, ако не ви се случи, защото показва, че детето изпитва някакъв вътрешен дискомфорт и неувереност. В повечето случаи обаче отказът да се носят определени дрехи е напълно здравословен етап на развитие. Може да започне още на 18 месеца и често достига своя връх между 2 и 4 години.

Как учените обяснят този етап

Някои деца не са в състояние да обработват сензорния вход, известен още като проблем със сензорната обработка (SPI). Въпреки че има много дебати относно това дали нарушението на сензорната обработка трябва да бъде само по себе си диагностично състояние, едно е сигурно: децата в предучилищна възраст с такъв проблем не успяват да се справят с информацията по същия начин като повечето хора. Неправилното облекло е част от този проблем и може да ги нарани или раздразни до точката на разсейване.

Проблемите със сензорната обработка често стават очевидни в детството, когато много малчугани така или иначе започват да имат кризи по отношение на дрехите. Децата с такъв проблем често обаче са силно чувствителни и към други дразнители: светлина, звук, движение, и при тях фазата не преминава бързо.

Независимо дали имате работа с типично упорито дете или такова, което има сензорен проблем, това не означава, че сте обречени на безкрайни сутрешни истерии. Важно е да запазите спокойствие, защото ако се раздразните, това само ще влоши ситуацията. Не гледайте на обличането като на битка, а подходете деликатно и търпеливо.

По материали от DonnaD / Новите родители