Повечето деца не обичат карфиол и броколи. Побутват ги с отвращение в чинията и не ги докосват, дори ако са сервирани като гарнитура на любимото им блюдо.
Отсъствието на тези зеленчуци от менюто обаче не е от полза за здравето. Защото броколи, карфиол и зеле са особено добри източници на основни хранителни вещества, включително витамини С, А, Е и К, фибри, фолиева киселина,

калций, желязо, калий и фосфор

Експертите препоръчват те да бъдат включвани редовно в менюто на подрастващите. Проблемът е, че повечето деца, без значение от възрастта, не ги обичат и не ги консумират въобще.
Учените най-накрая разгадаха тайната, пише ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Оказва се, че това се дължи на химична реакция, която се случва в устата и  при нея се отделя гадна миризма. Причината е, че се смесват ензими от зеленчуците с бактерии от слюнката, а при взаимодействието между тях се

отделя много неприятната миризма на сяра

Зеленчуците от тази група съдържат S-метил-цистеин сулфоксид, който се смесва с бактериите, които се произвеждат в устната кухина и се отделя сяра. Именно заради високото ниво на това летливо вещество децата не обичат зеленчуците.

Причината вече е изяснена от науката, но не и как да се реши проблемът. 
Нивото на тези миризливи съединения е еднакво както при родителите, така и за децата, заради общия орален микробиом. 
Това, което е ясно засега е, че с напредване на възрастта, чувствителността към тази миризма се губи, затова възрастните са по-склонни да ядат и броколи и карфиол. При децата проблемът стои.

Новите родители