За какво не мисли милионерът

02 февруари 2018 г., 12:20
1145

pixs4u / Shutterstock

"Този, който цял ден работи, няма време да печели пари."

Джон Рокфелер

Ах, тези богати! Милионери? Милиардери? Виждаме някои от тях непрекъснато в новините – местни и международни. Някои от тях са в нашия град. На нашата улица.

Да си много богат определено ти гарантира възможност да живееш над средното равнище. Произходът на богатството е важен. Този текст обаче не е свързан с него. Посветен е на начина на мислене.

"Милионерът, който живее на съседната улица, или в същия град, със сигурност има много неща на ум", смята блогърът Марк, чиито разсъждения за живота, щастието и кариерата ви представяме редовно напоследък. Според него богатите може да мислят за много ситуации и отговорности, но има един специален списък от 20 неща, за които всички ние мислим, а те никога не се сещат. Те са:

1. Скъпо струваща грижа за градината пред къщата.

2. Записването на час за високоплатен фризьор или стилист. 

3. Измерването на успеха. Богатият човек не отделя време, за да преценява успеха си. Той го измерва на базата на полученото качество, на резултатите. Количетсвото време, прекарано в мислене върху нещо, не означава нищо, ако резултатите не отговарят на очакваното.

4. Покупката на чисто нова кола. Защо някой ще плаща накуп сума, равна на заплатите му за половин година, за нещо, което се обезценява толкова бързо? "Умът на всички ни е промит!" - смята Марк.

5. Месечният баланс по кредитната карта. 

6. Редовното хранене. 

7. Че знае всичко. Хората, които живеят с тази нагласа, спират да учат и така остават слепи за новите възможности. Щом изгубиш чувството да си нащрек, губиш всичко.

8. Социалните контакти с хората, които пилеят пари. С какъвто се събереш, такъв ставаш. Затова общуването с хората с този вид поведение най-малкото не е изгодно. И не се смята за престижно, защото си в техните кръгове.

9. Желанието да се чувства постоянно удовлетворение. Заможният съсед се стреми към дългосрочна компенсация, не към моментно удовлетворение.

10. Покупката на облекло, защото носи определен бранд. 

11. Състоянието на парите в сметка, която може да се проверява непрекъснато. Ако искате да направите богатството си по-голямо, трябва да поставите парите си на място, където ще направят повече пари. Мислете дългосрочно (5 години +).

12. Замяната на вещи, които не са счупени. Богатият, колкото и странно да звучи по-често разчита на ремонта, отколкото на замяната на повреденото с ново. Да поправиш нещо обикновено излиза значително по-евтино, в сравнение с това да го замениш. Особено ако сам можеш да си го поправиш.

13. Посещението на солариум. 

14. Импулсивните покупки. Те пилеят пари и водят до препълване на дома с непотребни стоки, от които човек след заплащането често няма вече нужда. Затова, съветът е: Ако видите нещо в мола и покупката му не е спешна и потребна, тръгнете си. Ако няколко дни след това се сетите за него – върнете се.

15. Загубата на време в безсмислени дейности. Времето всъщност е по-важно от парите. То е живот. Ако го хабиш, ще се провалиш.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари