Учени от Университета в Глазгоу са решили да проверят колко бързо човешкият глас създава първо впечатление за личността. Te са записали 64 души, четящи един и същи текст, а след това са изрязали от записите само думата “здравей”. Изследователите помолили 320 човека да оценят гласовете по скала от 1 до 9 по десет категории, сред които благонадеждност, влияние, атрактивност.

Не е ясно колко точно тези експресни оценки отразяват истинските качества на участниците, факт е обаче, че всички са ги направили и то изненадващо бързо. Учените установили още, че мненията на различните хора са много сходни, пише New Scientist, цитиран от “Фокус”. „За изключително бързата преценка на личността на непознат всъщност има съвсем разумно обяснение. Хората биха искали да преценят дали могат да се доверят на някого, за да осъществят по-близък контакт или пък да го избягват и това не би могло да отнема много време”, обяснява ръководителят на проекта Фил Макелир.

Впечатлението, което оставя гласът ни, дори от аудио клип с дължина 390 милисекунди, се базира на няколко фактора. Височината на гласа, например, има значение за това колко благонадеждни изглеждаме. „Мъж, който повишава височината на гласа си изглежда по-надежден”, посочва Макелир. „Жена, която преминава от висок към нисък регистър буди повече доверие, отколкото жена, чийто глас се повишава в края на думите”.

Възможно е човек да промени начина, по който звучи гласът му. „Говори се, че Маргарет Тачър и британската кралица са обучавани в това как гласовете им да доминират”, казва ученият.