Отношението към изневярата може да бъде много различно: за някои това е непростимо предателство, което разрушава всяка връзка, докато други си затварят очите.

Няма универсален отговор на въпроса дали е възможно да простите изневярата и какво да направите, ако това се случи с вас.

Има обаче няколко работещи начина да разберете кой сценарий е подходящ за вас.

Как да разберете какво да правите, след като някой ви изневери?

И най-вече какво да правите, ако решите да спасите връзката?

Психологът Анастасия Шавирина отговаря на тези въпроси.

За причините за изневярата са написани стотици книги и статии. Това може да е нова любов, търсене на приключения, желание за нещо ново, случайна афера, липса на любов, привличане на внимание и дори начин за отмъщение ... Вариантите са много. Рядко обаче се обсъжда как може да се възстанови семейство след такъв шок.

Някои хора съветват да простите на партньора си, защото семейството е най-важно. Други , напротив - убедени са, че няма бъдеще с такъв партньор, което означава, че трябва да незабавно да го напуснете.

Всъщност всяка конкретна ситуация е уникална, въпреки факта, че отстрани всичко може да изглежда еднакво.

Когато се случи изневяра, доверието в партньора изчезва. Целият период, през който двамата са били заедно, чувствата, обещанията застават под въпрос.

Има ли наистина любов? Може ли да се вярва на обещанията? Как да продължите, ако сте изправени пред такова предателство?

Всъщност партньорът, който е бил измамен, вече не може да се чувства в безопасност. Той не може да предвиди бъдещето си с любимия човек.

Ако доверието изчезне, става невъзможно да прави нови планове, да разчита на партньора или да чувства неговата подкрепа Идеята, че мястото им до техния партньор е заел някой друг, няма да позволи на нито един от двамата да бъде щастлив.

Съпрузите често се чудят: как да върнат всичко. Как да възстановят семейството и да започнат отново да си вярват? Дали това няма да се повтори? 
Най-важното е и двамата да искат да разрешат проблема.

Ако единият не иска или не е готов да работи върху връзката, няма да е възможно тя да се „поправи“.

Просто ще трябва да помисли за себе си, да потърси помощ от специалист, за да приеме  предателството и да го преживее, за да продължи напред.

Когато предателството е изненадващо, състоянието се усеща като истинска трагедия и следователно реакцията е : шок, паника, страх, депресия. И първоначално е трудно, дори невъзможно е да си върнете доверието в партньора.

Когато първата реакция отшуми, може да разберете какво наистина се е случило.

На този етап двойката трябва да вземе решение: работят ли за събиране или прекратяват връзката за известно време?

Ако и двамата са готови да предприемат стъпки един към друг, тогава процесът на възстановяване на доверието може да започне.

Първо, трябва директно да говорите един с друг за причините за случилото се. Без да се обвинявате или да прехвърляте отговорност на другия за случилото се.

Продължава на страницата на Новите родители