Според Psychology Today през 2008 екип от Tohoku University Graduate School of Medicine завършва 7-годишно проучване сред над 43 000 пълнолетни японци.

Учените заключват, че при хората, които вярват, че си струва да живеят, вероятността да умрат е по-ниска.

Японската дума за това усещане за смисъл е икигай - вярата, че животът си струва да бъде изживян. Ако я въведете в Google, ще ви изскочи следното изображение:

Ето как Psychology Today обобщава резултатите от изследването. „95% от респондентите, които чувствали, че си заслужава да живеят, били живи 7 години след първоначалното запитване – с 12% повече от онези, които нямали икигай.“

А сега си представете, че сте един от онези щастливи професионалисти, които вярват, че уменията им не са фиксирани, а – с усилия – подлежат на развитие. Ето и моят начин за онагледяване:

 

Жълтият обръч изобразява ръста на сивия кръг с надпис „Нещата, в които сте добри“. С непрекъснати усилия тази окръжност се разраства и колкото по-голяма става, толкова повече се увеличава и зоната на пресичане на най-развитите ви умения и останалите 3 кръга - какво обичате, от какво се нуждаят другите, колко бихте получавали за уменията си. 

Казано просто, чувството икигай се усилва.

Мога ли да ви гарантирам, че това ще удължи живота ви?

Не.

Бих ли се обзаложил?

Да.

Ето каква е работата. Нямате власт над това, дали вулкан ще изригне в задния ви двор, или шефът ви внезапно ще реши да ви уволни, за да наеме на ваше място дъщеря си.

Но имате контрол над количеството усилия, които ще инвестирате в развитие на уменията си, придобиване на нови такива и отваряне на съзнанието си. Всички тези неща почти със сигурност ще ви накарат да цените повече живота и ролята си в нашия свят.

Нека се радвате на повече икигай с всяка изминала година!

Брус Касаноф, биографичен писател и бизнес коуч, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз