О, колко е мила! Той е страхотен приятел! Радвам се, че изглеждаш чудесно днес! Който обикновено говори така за познатите и приятелите си и е искрен, е щастлив човек и доволен от самия себе си.

Това твърди Дъстин Ууд, психолог в университета Уейк Форест в Северна Каролина, САЩ. “Начинът, по който възприемаме останалите, издава много за нашата собствена личност”, убеден е той.

Ууд провежда проучване, в което всеки участник трябва да опише трима души, които познава поне бегло. Повечето са състуденти или съквартиранти. От това как всеки говори за посочените хора, психологът разбира колко удовлетворен, умствено здрав и социално поносим е този човек.

Колкото по-положително гледат на околните, толкова по-щастливи, добронамерени и емоционално стабилни са самите участници, обобщава резултатите Ууд в Journal of Personality and Social Psychology.

И обратното – тези, които се изказват лошо за останалите и виждат в тях предимно негативни качества, често са нарцистични и несоциални.

Който сам притежава отрицателни черти на характера, ги вижда и у околните, казва психологът и добавя: “Дори само тенденцията да възприемаш другите негативно показва, че по-скоро си депресиран и склонен към личностни разстройства.”

Година след първото проучване Ууд помолил участниците в него пак да опишат същите хора. И намерил доказателство за тезата си: приятелски настроените първия път се оказали такива и втория. Положителните оценки са дълготрайни и показват стабилност на социалното обкръжение, твърди Ууд.